Mana Lebih Baik: Beli Atau Sewa Rumah?

Beli Atau Sewa Rumah

Keputusan beli rumah ni selalu ada dilema. Patut ke beli atau sewa rumah lebih baik? Ada yang kata beli lebih baik. Saya pun pernah cakap dalam entri saya sebelum ini. Tak kurang juga yang kata sebaliknya. Sebenarnya keputusan sewa atau beli rumah ni bergantung kepada beberapa faktor. Ada beberapa keadaan, sewa rumah lebih baik dari … Read more

Mudahnya Cara Nak Semak Penyata KWSP Secara Online

Cara Semak Penyata KWSP Secara Online

Tuan puan mungkin nak mohon pinjaman perumahan untuk beli rumah. Antara dokumen yang diperlukan tu adalah penyata KWSP. Tapi nak pergi ke KWSP semata-mata nak dapatkan sehelai kertas, mak oi. Banyaknya masa habis. Kali ni ambe akan share cara nak dapatkan penyata KWSP online. Cara Semak Penyata KWSP Secara Online 1) Dapatkan ID dan Kata … Read more

Senarai Pemaju Perumahan Bermasalah. Jangan Jadi Mangsa.

senarai pemaju perumahan bermasalah

Jabatan Perumahan Negara ada kemaskini senarai pemaju perumahan bermasalah. Senarai ni sangat panjang menunjukkan betapa banyaknya pemaju yang telah disenarai hitam di bawah Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966 [Akta 118]. Senarai hitam ni merangkumi: Senarai hitam pemaju perumahan tanpa lesen Senarai hitam pemaju gagal membayar kompaun Senarai hitam pemaju ingkar award Tribunal Tuntutan … Read more

Adab Masuk Rumah Baru Mengikut Islam

Tuan puan dah beli rumah dan nak berpindah. Ni sedikit tips tentang adab masuk rumah baru mengikut islam. Ada Ke Adab Tertentu Untuk Masuk Rumah Baru? Nabi SAW tidak mensyariatkan sebarang amalan khusus semasa berpindah ke rumah baru. Ini diterangkan oleh Ustaz Azhar Idrus dalam video di bawah. Adab memasuki rumah baru ni sama dengan … Read more

Cara Kira Kelayakan Pinjaman Perumahan

cara kira kelayakan pinjaman perumahan

Untuk yang bakal beli rumah mesti tertanya-tanya boleh ke pinjaman perumahan saya lulus? Ada ke cara nak buat semakan? Kali ni ambe kongsi bagaimana cara kira kelayakan pinjaman perumahan. Kalkulator Kelakayan Pinjaman Perumahan Sebelum ambe mula, sebenarnya ambe dah sediakan kalkulator untuk buat semakan ni. Hanya perlu isikan data pendapatan dan komitmen. Pendapatan Bersih . … Read more

Kalkulator Kelayakan Pinjaman Perumahan

kalkulator kelayakan pinjaman perumahan

Untuk yang nak beli rumah, boleh guna kalkulator kelayakan pinjaman perumahan yang ambe sediakan ni.   Pendapatan Bersih . Installment Rumah Baru . Installment Pinjaman Sedia Ada . Kelulusan . Panduan Penggunaan Kalkulator Kelayakan Pinjaman Perumahan Isikan ruangan pendapatan bersih, installment rumah baru dan installment pinjaman sedia ada dan kemudian tekan butang. Andaian Kalkulator ini … Read more