syarat beli rumah

8 Syarat Beli Rumah Anda Kena Tahu Dan Fahami

Bila beli rumah, korang akan tandatangan suatu borang dipanggil offer to purchase yang meliputi syarat beli rumah yang sangat penting untuk korang fahami. Tapi berapa ramai pembeli yang ambil tahu?

Ambe boleh kata 8/10 pembeli rumah tak teliti pun terma-terma dalam booking form tu. Lagi parah, kalau ejen hartanah yang korang berurusan tak explain terma-terma tersebut.

Mohon sentap. Syarat dan terma dalam booking form ni mengikat dan boleh menyebabkan kerugian jika tak dipatuhi.

Apa kesan kalau korang tak hati-hati dengan terma tu?

  1. Booking fee yang korang bayar tu mungkin boleh hangus.
  2. Jangkamasa proses boleh jadi lama.
  3. Kena penalti daripada pemilik.
  4. Tak tahu apa hak korang sebagai pembeli.

Artikel kali ni ambe nak share apa yang korang patut fahami. Dan apa hak korang kalau jadi pembatalan.

#1 Butiran Rumah

Semak betul-betul butiran rumah yang nak dibeli. Yang paling utama alamat dan harga rumah yang ditawarkan tu mesti betul. Salah alamat dan harga ni menyebabkan proses permohonan pinjaman / guaman nanti sangkut.

Permohonan pinjaman tu kena mohon semula. Peguam pula kena buat balik perjanjian jual beli.

Dan semua ni boleh menyebabkan kelewatan dan dikenakan penalti oleh pemilik.

#2 Keadaan Rumah Semasa Belian Dibuat

Biasanya rumah akan dijual berdasarkan terma ‘as is where is basis’. Apa yang korang tengok itulah yang akan korang dapat nanti.

Terma ‘as is where is basis’ ni akan melindungi korang daripada sebarang perbezaan keadaan rumah setelah terima kunci nanti.

Tapi tentulah, perbezaan tersebut mestilah perbezaan ketara. Contohnya kalau rumah tersebut berkeadaan baik semasa booking, tapi ada kebocoran setelah terima kunci, korang boleh tuntut dengan pemilik untuk pembaikan.

Perbezaan kecil pula tak termasuk dalam terma ni. Dalam perjanjian jual beli akan sebut “Fair wear and tear excepted”. Contohnya jika cat rumah tu sedikit pudar setelah selesai jualan.

Yang ni pembeli tak boleh lah tuntut kerana ianya munasabah disebabkan tempoh jual beli tu memakan masa berbulan-bulan.

Tapi ambe nak tekankan juga, jika korang dapati tiada terma ‘as is where is basis’ ni dalam booking form / offer to purchase tu, sila minta untuk ejen hartanah masukkan.

Jika pemilik menjual rumah berserta dengan perabot pula, senaraikan barangan tersebut dan dapatkan persetujuan pemilik. Pada masa sama, minta peguam untuk masukkan senarai perabot ni dalam terma perjanjian jual beli.

Kegagalan memasukkan senarai perabot dalam booking form dan juga perjanjian jual beli boleh menyebabkan berlakunya ketidaksefahaman kemudian hari.

Macam-macam drama boleh berlaku. Pemilik kata tak pernah berjanji nak bagi aircond. Pembeli pula kata pernah tapi pemilik tak ingat. Begitulah lebih kurang. Jika jelas dari awal, situasi macam ni boleh dielak.

#3 Bila Kena Tandatangan Perjanjian Jual Beli Rumah

Perjanjian jual beli lazimnya mesti ditandatangan dalam masa 14 hari berkerja daripada tarikh booking. Dalam masa 14 hari tu lah, korang mesti pastikan pinjaman dah lulus dan kemudian tandatangan perjanjian.

Ambe nasihatkan kalau korang rasa pinjaman tu tak boleh dapat keputusan dalam masa 14 hari, minta ejen untuk tukar ke 21 hari berkerja.

Ini penting untuk melindungi korang daripada duit booking tu hangus. Pemilik ada hak untuk batalkan perjanjian dan forfeit booking fee yang dibayar jika tempoh ini tak dipatuhi.

Ada juga situasi di mana korang dah buat permohonan pinjaman tapi besar kemungkinan tak boleh selesaikan juga dalam tempoh tersebut.

Sebelum cukup tempoh 14 atau 21 hari berkerja tu, cepat-cepatlah mohon daripada pemilik tambahan masa.

Nak mohon tambahan masa ni elok dibuat dengan menandatangan booking form / offer to purchase yang baru atau melalui surat rasmi yang ditujukan kepada pemilik rumah.

#4 Apa Akan Jadi Kalau Pinjaman Tak Lulus

Korang juga mesti minta penjelasan daripada ejen apa akan jadi kalau loan tu tak lulus. Adakah korang akan dapat balik duit booking tu atau sebaliknya?

Majoriti ejen hartanah boleh meletakkan terma di mana duit booking tu dipulangkan jika pinjaman tak lulus. Biasanya setelah dua kali permohonan di bank yang berbeza, ditolak.

Jika permohonan ditolak, korang mesti dapatkan rejection letter daripada bank. Rejection letter ni merupakan surat rasmi daripada bank yang mengatakan permohonan pinjaman tersebut tidak diterima.

Rejection letter ni lah yang akan menjadi bukti kepada pemilik untuk tuan puan dapatkan kembali booking fee yang dah dibayar.

Tapi ingat, rejection letter ni mesti diberi dalam tempoh 14 atau 21 hari berkerja daripada tarikh booking form tu. Bagi selepas tarikh ni tiada guna juga. Pemilik dah ada hak untuk forfeit duit booking korang.

#5 Cara Bayaran

Keduanya tentang terma bayaran. Macam mana bayaran rumah tu dijelaskan. Biasanya dalam standard booking form, termanya macam ni:

  1. 3.18% daripada harga rumah korang bayar sebagai booking fee bila dah berkenan dengan rumah tu.
  2. 6.82% korang akan bayar semasa tandatangan perjanjian jual beli. Jika korang bayar baki deposit melalui KWSP, tukar terma ni menjadi 6.82% akan dibayar setelah pengeluaran KWSP dibuat.
  3. Baki 90% tu pula dibayar dalam tempoh 90 hari berkerja daripada tarikh perjanjian jual beli atau tarikh dapat kebenaran menjual daripada pihak berkuasa.

Nota: Tempoh Jual Beli

  1. Rumah freehold / leasehold dengan geran master title: kena selesaikan dalam tempoh 90 hari berkerja bermula dari tarikh dapat kebenaran daripada pemaju.
  2. Rumah freehold dengan geran individu / strata: 90 hari berkerja tu bermula dari tarikh perjanjian jual beli.
  3. Rumah leasehold dengan geran individu: 90 hari berkerja bermula dari tarikh kebenaran diperoleh dari kerajaan negeri.

Jika jual beli tersebut tak dapat diselesaikan dalam 90 hari berkerja, korang biasanya akan diberi tambahan masa 30 hari. Untuk 30 hari ni, pemilik akan kenakan penalti kepada pembeli.

Kadar penalti ni kebiasaannya 8% dari harga rumah yang mana dikira berdasarkan hari kelewatan. Contoh kata pembeli lewat sehingga 25 hari dan harga rumah ialah RM300,000.

Cara kira penalti tu macam ni:

(25 hari / 365 hari setahun) x 8% x RM300,000 harga rumah = RM1,643. Fuhh banyak tu.

Apa jadi pula kalau pembeli tak boleh selesai jual beli setelah diberi masa tambahan? Pemilik ada hak untuk batalkan perjanjian jual beli dan forfeit duit deposit 10% pembeli.

Lagi sakit. Hati-hati.

#6 Bila Pembeli Terima Kunci

Dalam booking form tu juga sebut bila korang akan terima kunci rumah. Kunci rumah ni lazimnya akan diberi setelah bayaran penuh harga rumah dah diselesaikan.

Korang kena bersedia dari awal kerana ada satu tempoh yang mana korang dah mula bayar installment rumah tapi kunci belum diterima.

Ini kerana bank biasanya akan buat bayaran dua kali kepada pemilik:

  1. Bayaran pertama bank pembeli akan jelaskan baki hutang dengan bank pemilik, jika pemilik masih mempunyai pinjaman. Masa ni pembeli dah mula bayar installment (partial). Kunci masih belum boleh diperoleh kerana bayaran masih belum penuh. Lihat poin seterusnya.
  2. Bayaran kedua dibuat oleh bank pembeli kepada pemilik untuk bahagian keuntungan mereka. Ketika ini bayaran penuh dah dibuat & pembeli kemudian akan terima kunci.

Jarak daripada bayaran pertama & kedua tu boleh jadi sebulan ke dua bulan. Maksudnya ada tempoh di mana korang bayar installment rumah selama 2 bulan sebelum terima kunci.

Tempoh ni juga boleh jadi lama kalau ada masalah atau melibatkan pinjaman kerajaan.

#7 Apa Akan Jadi Jika Pelanggaran Syarat Beli Rumah

Ada kemungkinan di mana pemilik dah setuju untuk jual rumah. Tapi setelah persetujuan dicapai dengan pembeli, pemilik kemudian batalkan jualan.

Dalam kes begini, pembeli boleh menuntut balik booking fee yang dibayar. Pembeli juga ada hak untuk menuntut amaun ganti rugi daripada pemilik.

Gantirugi ni bersamaan dengan amaun booking fee yang korang bayar.

Jika pembatalan jual beli rumah dilakukan oleh pembeli pula, pemilik mempunyai hak untuk menuntut ganti rugi. Booking fee yang dibayar akan hangus.

#8 Apa Yang Tiada Dalam Booking Form

Dalam booking form / offer to purchase ni tak sebut tentang kos belian rumah. Sebagai pembeli korang kena lantik peguam untuk buat kerja-kerja pindah milik ni.

Caj peguam ni sekitar 3-5% daripada harga belian rumah (termasuk duti setem). Jadi bersiap sedia daripada awal.

Ada pembeli rumah pernah beritahu ambe, beliau bercadang tak mahu guna peguam. Nak urus sendiri proses jual beli ni. Bagi ambe tak payah der.

Bukan senang kerja tu & melibatkan banyak pihak. Dari pemaju, kepada pihak berkuasa, pembeli, penjual. Kalau berlaku kelewatan deposit mungkin hangus.

Tugas peguam ni ada for a reason. Jadi serahkan kepada yang pakar.

Peringatan

Terma-terma yang ambe nyatakan kat atas ni biasanya ada kalau korang beli rumah dengan ejen hartanah. Kalau beli rumah secara terus dengan pemilik, korang kena lebih berhati-hati.

Ini kerana terma booking rumah yang disediakan pemilik tu boleh jadi lebih longgar atau tiada langsung, sehingga mendedahkan korang kepada risiko.

Dalam kes belian terus daripada pemilik, dapatkan khidmat peguam hartanah sebelum teruskan belian.

Kesimpulan

Ha ni je sharing ambe kali ni. Korang juga boleh baca artikel Panduan Dan Cara Beli Rumah ni kalau nak dapat info lebih lanjut tentang proses belian rumah.

Apa-apa pun bila beli rumah, pastikan korang faham dengan terma dokumen & syarat beli rumah yang korang tandatangan. Ini nak elakkan cerita sedih di kemudian hari. Semoga korang dapat manfaat dan menjadi pembeli yang lebih baik.

2 thoughts on “8 Syarat Beli Rumah Anda Kena Tahu Dan Fahami

  1. Assalammu’alaikum..
    Tuan,

    Saya baru booking (RM2000) satu unit rumah servis apartment (SOHO, 2 bed, 600sqft,freehold, fully furnished,2 parking,full security) di Cyberjaya yang bernilai RM386k setelah discount. Sy bergaji RM3500. Mingikut kelayakan layak setelah dibuat oleh agen pemaju. Tahun 2020 baru siap.

    Tujuan pembelian rumah:
    1. Dekat dengan tempat kerja (7km)
    2. Own stay (kemungkinan selepas 2@3 tahun disewakan)
    3. Pemaju kata berdekatan akan dibina Hospital Kerajaan (2018, sy telah rujuk sumber), Shopping mall (belum ada sumber) & international college (2018, sy telah rujuk sumber)
    4. Purposed MRT (7.5km)
    5. Terdapat Completed Sport facilities yg saya suka di dlm bangunan *swimming pool, jogging track, badminton court..etc
    6. Masjid 6km

    **Ini adalah rumah pertama pembelian saya 7 bekerja dlm government sector.

    Pertanyaan saya:

    1. Adakah cyberjaya tempat yg berpotensi utk disewakan (Dengan sewa RM1900- RM2000 per month) adakah ada org ingin sewa? ketika tahun 2021-2023 kemudian

    2. Adakah berbaloi saya buat pembelian disana? atau cari rumah diluar sekitar Cyberjaya yg berdekatan *dengkil/teras jernang etc dgn harga yg lebih rendah

    3. Apakah kebaikan dan keburukan beli servis apartment ini?

    4. Apa kos-kos yg perlu saya consider semasa saya duduk di rumah tersebut?

    Terima kasih atas luangan masa tuan membaca komen dan pertanyaan saya. Segala nasihat amatlah dihargai.

Leave a Comment

Langgan Panduan Hartanah. Percuma.

Dapatkan panduan hartanah dan senarai rumah bawah nilai pasaran terus ke e-mel. Percuma. Janji tiada spam.