Panduan Dan Cara Beli Rumah Pada Tahun 2018

Nak beli rumah tapi tak tahu cara? Artikel Panduan Dan Cara Beli Rumah Pada Tahun 2018 ni akan bawa tuan puan dari zero ke hero.

Awas, artikel ni panjang kerana banyak poin penting ambe akan cover. Jom ikuti!

Tips Beli Rumah

Tepuk dada tanya. Beli rumah untuk apa? Kerana jawapannya menentukan kriteria rumah.

Realitinya, beli rumah untuk duduk lain daripada untuk pelaburan. Jangan tersilap beli kerana kesilapan dalam hartanah ni susah nak diperbetul.

Kalau untuk duduk priotinya adalah tuan puan dan keluarga. Ni sedikit tips:

 • Buat bajet perbelanjaan dan kenalpasti keperluan dan kehendak. Walaupun tuan puan layak beli rumah besar, tapi adakah mampu nak bayar?
 • Pilih rumah yang dekat dengan tempat kerja. Ini akan jimatkan masa perjalanan dan kos seperti minyak dan tol.
 • Untuk para suami yang hensem, beli rumah yang lebih dekat dengan tempat kerja isteri. Kita orang lelaki jalan jauh takpe kerana isteri ni banyak berkorban untuk kita.
 • Jangan lupa consider lokasi sekolah dan fasiliti lain. Nanti pergi kerja dah dekat tapi nak hantar anak sekolah pula jauh.
 • Beli rumah jauh dari kilang atau pencawang elektrik. Ni nak pastikan kualiti persekitraan yang baik.

Kadang-kadang ada antara ciri ni tak dapat dipenuhi dan terpaksa berkompromi. Percaya cakap ambe, tiada rumah yang perfect. Namun buatlah pilihan yang terbaik.

Untuk pelaburan pula, persoalan yang harus dijawab ialah tentang potensi pulangan pelaburan.

 • Elakkan beli kondominium yang harganya lebih kurang dengan harga rumah bertanah. Ramai betul yang buat mistake ni.
 • Terdapat lambakan untuk pasaran kondominium mewah di Lembah Klang semasa penulisan. Be extra careful. Elak pelaburan jangka pendek
 • Elakkan beli pelaburan on impulse. Contoh, pergi ke showroom developer dan terus booking sebab bimbang unit habis. Buat comparison dan kajian.
 • Kaji pulangan sewa hartanah tersebut dan juga trend harga rumah (guna Brick.my). Kaji sama ada lokasi tersebut akan stagnant atau ada booster yang boleh tingkatkan harga (MRT contohnya).

Nak Beli Rumah Jenis Apa?

panduan beli rumah - jenis jenis rumah

Ada banyak jenis rumah yang tuan puan boleh beli.

 • Banglo
 • Semi D
 • Teres
 • Rumah bandar (Townhouse)
 • Pangsapuri / pangsapuri servis / kondominium

Sebenarnya jenis rumah ni bergantung kepada tujuan, kecenderungan dan bajet tuan puan. Kalau nak duduk mana-mana pun boleh.

Janji kena dengan ciri-ciri yang ambe dah huraikan pada bahagian sebelum ni.

razak city residences

Kalau sebagai pelaburan ada beza. Di Lembah Klang ni, rumah yang bertanah biasanya kadar pulangan sewa tidak setinggi rumah pangsapuri atau kondominium.

Rumah pangsapuri atau kondominium pula kadar kenaikan harga mungkin tidak secepat rumah bertanah.

Ye lah, tanah tu merupakan satu komoditi yang semakin berkurangan. Sebab tu harga mungkin lebih cepat naik.

Pastikan anda dah buat kajian sebelum buat belian.

Rumah Jenis Tanah Berstatus Komersil

Bila tuan puan beli rumah, terutamanya pangsapuri, pastikan tuan puan dah semak status tanah rumah tersebut.

Pangsapuri servis, SOHO dan SOVO misalnya dibina atas tanah komersil.

Rumah jenis kadar utiliti dan cukai pintu lebih tinggi.

Untuk belian rumah pertama pula, tiada diskaun duti setem diberikan untuk belian hartanah di atas tanah komersil.

Adakah haram membeli rumah seperti ini? Tidak haram. Huhu. Bahkan pangsapuri servis ni memang memudahkan sebab kebiasaannya ada lot kedai.

Yang pentingnya tuan puan tahu apa yang tuan puan beli.


Jenis Hak Milik Tanah

Sebelum tuan puan buat belian elok tuan puan ambil kira tentang jenis hak milik tanah. Nak semak jenis hak milik tanah ni boleh tengok pada geran rumah.

Jenis hak milik tanah menentukan tempoh pegangan tanah oleh tuan puan. Selain itu ianya juga akan menentukan berapa lama tempoh pindah milik daripada penjual kepada pembeli.

1) Hak Milik Kekal (Freehold)

Pegangan hak milik kekal adalah pegangan untuk selama-lamanya. Berbeza dengan hak milik pajakan, hak milik kekal tiada had masa.

Tempoh untuk pindah milik semasa belian juga lebih pendek. Di Lembah Klang secara amnya, kebanyakan tanah freehold tidak mempunyai sekatan.

Ini bermakna proses pindah milik tidak perlu mendapat kebenaran daripada pihak berkuasa negeri.

Oleh itu proses pindah milik rumah freehold daripada pemilik kepada pembeli lebih mudah dan boleh dimuktamadkan sekitar 4 bulan daripada tarikh perjanjian jual beli.

Namun ada juga tanah berstatus hak milik kekal yang mempunyai sekatan.

Contohnya tanah di sekitar Nilai dan Seremban perlu mendapat kebenaran daripada pihak berkuasa negeri sebelum pindah milik.

2) Hak Milik Pajakan (Leasehold)

Hak milik pajakan atau leasehold merupakan suatu pegangan bertempoh. Tanah tersebut dipajak oleh kerajaan negeri kepada tuan tanah biasanya untuk tempoh selama 99 tahun.

Ini bermaksud tanah tersebut bukan milik tuan puan secara mutlak.

Bila habis tempoh, tuan puan boleh memilih untuk menyambung tempoh pajakan dengan bayaran premium atau tanah tersebut diambil semula oleh kerajaan negeri.

Proses pindah milik hartanah jenis hak milik pajakan adalah sedikit lama berbanding dengan hak milik kekal. Ini kerana proses mesti mendapat kebenaran daripada pihak berkuasa negeri.

Kebiasaannya proses pindah milik dapat dimuktamadkan sekitar 6-10 bulan dari tarikh perjanjian jual beli.

Satu perkara yang tuan puan kena tahu tentang hak milik pajakan ialah proses pindah milik antara penjual Bumiputera dan pembeli bukan bumiputera adalah sukar.

Ini kerana kerajaan negeri biasanya mempunyai polisi dan juga suatu kuota untuk menjaga pegangan bumiputera dalam hartanah.

Biasanya pindah milik antara bumiputera dan bukan bumitera tidak akan diluluskan.

Dalam kes sebegini, pembeli dan penjual boleh buat rayuan. Namun kebarangkalian untuk lulus adalah sangat rendah dan hanya dibenarkan dalam situasi tertentu sahaja.

Satu lagi kekurangan rumah berstatus ini ialah, jika baki pajakan tinggal kurang 50 tahun, kebarangkalian bank nak beri pinjaman tu adalah rendah.

3) Tanah Rizab Melayu

Hartanah berstatus Tanah Rizab Melayu atau Malay Reserved hanya boleh dipindah milik daripada pemilik dan pembeli berbangsa Melayu.

Kedua-dua jenis hak milik kekal dan hak milik pajakan boleh jadi berstatus Tanah Rizab Melayu.

Nak kenal pasti Tanah Rizab Melayu ni dekat geran. Dekat status pegangan pada geran tu akan tulis Malay Reserved.

3) Lot Bumiputera

Lot Bumiputera merujuk kepada lot yang boleh dipindah milik kepada Bumiputera sahaja.

Semasa pemaju membina suatu projek perumahan, pihak berkuasa akan menetapkan suatu kuota yang mesti dijual kepada Bumiputera sahaja.

Rumah jenis freehold dan leasehold berstatus lot bumiputera tidak boleh dijual kepada bukan bumiputera.

Namun begitu, rumah freehold berstatus lot bumiputera boleh dijual kepada bukan bumiputera setelah status tanah ditukar menjadi hakmilik individu daripada pemaju.

4) Lain-lain Jenis Hak milik

 • Hak milik induk (master title): merujuk kepada status tanah yang masih belum dipecahkan lotnya daripada nama pemaju kepada nama pembeli.
 • Hak milik individu: ialah status tanah untuk rumah bertanah yang mana ianya sudah dipecahkan lotnya daripada nama pemaju kepada nama pembeli.
 • Hak milik strata: ialah status tanah untuk rumah tinggi (high rise) yang mana ianya sudah dipecahkan lotnya daripada nama pemaju kepada nama pembeli.

Hak Milik Kekal vs Hak Milik Pajakan?

Ramai yang mempunyai dilema ni. Nak beli rumah freehold ke leasehold. Ada banyak juga pendapat. Di bawah ni pendapat ambe (yang mungkin tak betul juga).

Jika ada dua rumah bersebelahan, satu freehold dan satu leasehold, sama cantik dan sama saiz. Pilihlah freehold. Nescaya menjadi milik tuan puan selamanya. Huhu.

Jika beli rumah untuk diduduki, pilih sahaja salah satu. Kalau beli sebagai pelaburan pula, freehold dan leasehold tu kurang penting. Yang penting sekali permintaan dengan rumah tu.

Ambe bagi satu contoh dekat Shah Alam. Ada dua kondominium Puri Aiyu berstatus freehold di Seksyen 22 dan Acappella Residence di Seksyen 13 Shah Alam, berstatus leasehold.

Jarak antara kedua kondominium ni sekitar 1.5 kilometer sahaja. Acappella Residence tu walaupun berstatus leasehold dan mempunyai saiz yang lebih kecil, harga dan sewanya lebih tinggi daripada Puri Aiyu yang berstatus hak milik kekal.

Ini kerana lokasi Acappella tu lebih strategik, mempunyai penyelenggaraan yang lebih baik dan permintaan tinggi oleh penyewa tempatan dan bukan tempatan.

Antara freehold dan leasehold, pilih demand.


Kos Membeli Rumah

cara beli rumah - kos membeli rumah

Secara amnya, tuan puan perlu sediakan jumlah tunai sebanyak 13% -15% dari harga rumah untuk kos belian rumah di bawah.

1) Deposit

Deposit untuk membeli rumah adalah sebanyak 10% daripada nilai rumah.

Bila dah bersetuju nak buat belian, tuan puan akan bayar wang tanda jadi (Booking fee) sebanyak 3.18% kepada agensi hartanah atau peguam sebagai pemegang amanah.

Tuan puan kemudian akan memohon pinjaman perumahan. Jika tiada masalah pinjaman biasanya lulus dalam tempoh 10 hari berkerja.

Tuan puan kemudian akan tandatangan perjanjian jual beli dan bayar baki deposit 6.82%.

2) Kos Guaman Dan Duti Setem

Secara kasarnya tuan puan kena sediakan tunai sebanyak 3% – 5% daripada nilai rumah untuk kos guaman dan duti setem.

Kos guaman termasuk kos fi profesional peguam, disbursement dan juga duti setem. Kos guaman ni pula akan dikenakan pada dua perjanjian: perjanjian jual beli dan perjanjian pinjaman perumahan.

Untuk perjanjian jual beli, kos guaman dan duti setem ni biasanya peguam akan kenakan caj permulaan sekitar RM500 sebelum draf perjanjian dibuat. Kemudian setelah perjanjian jual beli ditandatangani peguam akan hantar amaun penuh untuk dijelaskan.

Bagi perjanjian pinjaman perumahan pula, kebanyakan bank mengizinkan amaun dipinjam dan disertakan dalam pinjaman perumahan. Namun ada juga sesetengah pakej pinjaman yang tidak membolehkan.

Sebagai contoh, Skim Rumah Pertamaku dan Skim Perumahan Belia. Untuk skim ini tuan puan kena bayar tunai kos guaman dan duti setem.

3) Kos-kos lain

Untuk pinjaman perumahan ada juga kos insuran dan penilaian yang perlu ditanggung. Kos ini biasanya disertakan ke dalam pinjaman perumahan. Tapi elok juga anda tanyakan jurubank untuk kepastian bagi pakej yang dipilih.


Persediaan Mendapatkan Pinjaman Perumahan

Ni sedikit tips untuk buat persediaan sebelum buat permohonan pinjaman perumahan:

1) Pastikan perkerjaan berstatus tetap.

Bank menilai kestabilan pendapatan anda melalui status kerja. Jika berstatus sementara atau kontrak, agak sukar untuk bank meluluskan pinjaman.

Jika tuan puan baru mula berkerja, mungkin kena tunggu sementara tuan puan sudah menerima status perkejaan tetap. Alah, tak lama pun insyaAllah. Biasanya 3-6 bulan.

Namun ada juga pengecualian. Sesetengah bank masih boleh menerima permohonan penjawat awam yang berstatus kontrak tapi dah berkerja lebih 6 bulan.

2) Semak penyata EPF dan pastikan majikan mencarum tepat masa.

Ambe pernah terima klien yang kelayakan pinjaman perumahannya cukup kukuh. Namun sebelum tu dia tak pernah semak penyata EPF. Semasa nak beli rumah, baru lah dapat tahu majikan beliau tidak mencarum tepat masa. Ada lompong antara bulan.

Perkara tu kemudian jadi isu dekat bank. Borang EA bayaran cukai pula tidak disimpan. Permohonan pinjaman dia kemudian ditolak.

Klien ambe tu kemudian naik turun berjumpa majikan dan majikan bersetuju mengeluarkan surat, kerana masalah teknikal. Pembeli ambe tu kemudian buat permohonan semula dan lulus pinjaman.

Walaupun nampak macam happy ending, tapi perkara ini boleh dielakkan jika pembeli mempunyai lebih kesedaran. Nasib baik pemilik rumah tu steady, kalau tidak mungkin hangus wang tanda jadi kerana menunggu agak lama untuk kelulusan pinjaman.

3) Pastikan gaji yang diterima dalam penyata bank sama dengan slip gaji

Ini juga penting. Anda kena pastikan gaji yang diterima dalam penyata bank tu sama dengan slip gaji. Kalau tak sama, memang banyak masalah yang akan timbul.

4) Bayar cukai pendapatan tahunan

Antara dokumen sokongan yang diperlukan oleh bank ialah borang EA. Jadi amat penting untuk anda membayar cukai secara tepat masa.

Satu perkara yang anda kena tahu. Majoriti majikan membuat potongan cukai berkala (PCB) daripada gaji bulanan anda. Sebenarnya amaun yang ditolak tu boleh dijimatkan dengan membuat potongan semasa menghantar tax return pada setiap tahun.

Jangan buat amal jariah pula. Bayar cukai secukupnya tapi elakkan bayar lebih.

5) Elakkan daripada terlewat bayaran apa-apa komitmen dengan institusi kewangan.

Bank menilai kelayakan tuan puan melalui skor kredit. Antara faktor yang menyumbang kepada skor kredit yang baik adalah melalui pattern bayaran yang anda buat untuk komitmen sedia ada.

Data bayaran ini diperoleh bank melalui sistem CCRIS yang diurus oleh Bank Negara. Kelewatan bayaran melebihi 2 bulan tunggakan akan menyebabkan permohonan anda ditolak. Bank mungkin masih terima jika kelewatan hanya sebulan.

Tapi pembeli akan di anggap sebagai berisiko dan mungkin kadar faedah yang dikenakan adalah lebih tinggi. Oleh sebab itu, rekod CCRIS ni anda perlu jaga betul-betul sebelum layak membuat pinjaman perumahan.

Selain itu ada juga beberapa perkara yang tuan puan kalau boleh jauhi. Perkara ini sangat berleluasa untuk orang kita dan menjadi antara penyebab utama kenapa seseorang tu tak layak mendapat pinjaman perumahan.

 1. Jika tuan puan mempunyai pinjaman PTPTN, bayar tepat pada masa. Kalau ada tunggakan, bayar dengan segera atau hadir ke pejabat PTPTN untuk buat rescheduling.
 2. Elakkan jual aset seperti kereta atau tanah melalui kaedah sambung bayar. Ramai juga pembeli yang sudah mempunyai kewangan yang kukuh tapi tidak boleh buat belian rumah. Ini kerana mereka mempunyai masalah CCRIS atas sebab pembeli kereta tersebut tidak membayar ansuran bulanan. Tuan puan kena ingat, dalam kedah sambung bayar ni, aset tersebut masih lagi atas nama tuan puan.
 3. Elakkan daripada menjadi penjamin. Jika orang yang dijamin tu tak bayar pinjaman, CCRIS tuan puan akan terima kesan yang tidak baik.

6) Guna kad kredit secara bijak

Tuan puan juga disarankan guna kad kredit dengan bijak. Elakkan daripada berhutang lebih separuh daripada had maksimum kad kredit anda.

Ini kerana bank akan mengandaikan tuan puan mempunyai kebergantungan dengan kad kredit dan skor profil kewangan tuan puan mungkin diturunkan.

7) Baki Simpanan

Bank juga menilai baki simpanan anda pada setiap bulan. Jika tuan puan terima gaji RM5,000 sebulan, baki penyata akaun bank tu kalau boleh mempunyai amaun tidak kurang daripada RM1,000.

8) Semak laporan CCRIS

Tuan puan boleh cetak laporan CCRIS ni di Bank Negara. Laporan CCRIS ni nak pastikan tiada kelewatan pembayaran apa-apa komitmen dengan bank.

9) Buat pre-qualification dengan jurubank

Tuan puan juga boleh hubungi jurubank untuk buat saringan awal dari segi kelayakan pinjaman perumahan.

Jurubank boleh beritahu berapa jumlah pinjaman yang boleh dipohon berdasarkan pendapatan tuan puan.

Kalau tuan puan nak buat semakan mudah, ambe pun dah sediakan Kalkulator Semak Kelayakan Pinjaman Perumahan ni.

Hanya perlu isi data, dan kalkulator tu akan keluarkan anggaran sama ada boleh lulus atau tak.

10) Sediakan dokumen selengkapnya

Untuk membeli rumah pastikan dokumen sokongan adalah lengkap. Bagi mereka yang berkerja tetap, berikut adalah dokumen yang diperlukan:

 • Salinan kad pengenalan
 • Slip gaji 3 bulan
 • Bank statement 3 bulan
 • EPF statement dan /atau borang EA
 • Dokumen sokongan untuk pendapatan sampingan (sewa, ASB dll.)
 • Surat tunjuk minat membeli rumah (surat tawaran / tunjuk minat / ‘booking form’)

Memohon Pinjaman Perumahan

semak kelayakan pinjaman perumahan

1) Berapa Margin Pinjaman Perumahan Saya Boleh Dapat?

Jika rumah pertama tuan puan layak dapat sehingga 90%. Misal kata rumah tu berharga RM100,000. Amaun pinjaman yang boleh diterima ialah RM90,000. Maknanya RM10,000 mesti dibayar secara tunai sebagai deposit

Margin pinjaman untuk rumah kedua masih sehingga 90%.

Untuk margin pinjaman perumahan ketiga lain pula ceritanya. Sekitar tahun 2011 tak silap ambe, margin ni diturunkan daripada 90% kepada 70% sehingga sekarang.

Masa tu kononnya kerajaan nak kawal harga rumah dari spekulator. Tapi tak berjaya pun, harga rumah tetap meningkat saban tahun.

Satu perkara lagi, margin pinjaman perumahan ni dikira berdasarkan bilangan hutang dengan bank. Jika rumah pertama dan kedua masih lagi ada hutang, margin pinjaman rumah ketiga ialah 70%.

Tapi kalau rumah pertama atau kedua tu hutang dah bayar habis, rumah yang ingin dibeli seterusnya tu jadi 90% semula.

Jadi ingat ni tuan puan. Margin ni bukan bergantung kepada bilangan rumah. Tapi berdasarkan bilangan pinjaman dengan bank.

Selain itu bank juga akan berikan tambahan 5% daripada harga rumah. 5% ini untuk cover kos guaman, duti setem dan penilaian rumah untuk mendapat pinjaman perumahan.

2) Implikasi Pinjaman Bersama Terhadap Margin Pinjaman Perumahan

Pinjaman bersama ni ada implikasi kepada margin pinjaman untuk belian rumah ketiga. Untuk bakal pelabur, ambe sarankan tuan puan rancang betul-betul belian.

Macam ambe beritahu sebelum ni rumah pertama margin 90%, kedua 90% dan rumah ketiga 70%.

Untuk sepasang suami isteri, mereka layak membeli 4 rumah dengan margin pinjaman perumahan 90% – 2 isteri dan 2 suami.

Tapi jika tuan puan buat pinjaman bersama untuk beli rumah, bank kira suami DAN isteri dah guna kuota 90% yang pertama.

Sepatutnya tuan puan boleh beli 4 rumah dengan margin 90%, tapi hanya boleh beli 3 rumah sahaja dengan margin pinjaman 90% setelah buat pinjaman bersama.

Jika rumah seterusnya tuan puan buat pinjaman pertama sekali lagi, bank kira kedua anda dan pasangan dah ada 2 rumah. Jadi hanya 2 rumah sahaja yang tuan puan boleh dapat margin 90%. Rumah seterusnya akan jadi 70%.

3) Pakej Pinjaman Perumahan

Jika anda seorang muslim, sudah pasti pilihlah pinjaman yang patuh syariah. Dari segi pakej kadar berubah atau tetap pula bergantung kepada tuan puan. Ambe cadangkan ambil kadar keuntungan berubah berbanding kadar keuntungan tetap.

Bukan apa, kadar faedah / keuntungan tetap tu sedikit mahal berbanding kadar berubah. Kebarangkalian kadar berubah tu untuk naik lebih tinggi daripada kadar tetap juga sangatlah rendah walaupun risiko tu ada.

4) Kadar Faedah / Keuntungan Pinjaman Perumahan

Untuk semak kadar faedah / keuntungan bagi suatu pinjaman perumahan ni boleh rujuk dekat Loanstreet. Namun tuan puan kena ambil perhatian.

Tidak semestinya tuan puan akan dapat kadar faedah / keuntungan seperti yang diiklankan. Kadar ini bergantung kepada skor kredit tuan puan, pakej pinjaman dan juga harga rumah.

Jika bank menilai pembeli sebagai berisiko atas sebab pernah terlewat bayar atau berkerja di industri yang di anggap berisiko misalnya, kadar faedah mungkin lebih tinggi. Untuk harga rumah pula, semakin rendah harga rumah, semakin tinggi kadar faedah.

Pada tahun 2016, kadar faedah yang normal adalah sekitar 4.4% ke 4.8%.

Cara Beli Rumah Tanpa Modal

Ambe juga suka nak sentuh tentang belian rumah tanpa modal ni. Kebiasaannya macam mana tuan puan boleh beli rumah tanpa modal melalui cara berikut:

 1. Guna skim pinjaman 100%
 2. Mark-up harga rumah untuk dapat pinjaman lebih
 3. Buat pengeluaran KWSP.

Satu benda yang ambe nak perbetulkan salah tanggapan ramai. Beli rumah tanpa modal selalunya kena ada wang juga. Anggaran ambe lebih kurang 14-15% daripada harga rumah yang dibeli.

Ini kerana:

 • Tuan puan masih perlu membayar wang tandajadi (“booking fees”) sebagai komitmen untuk beli sesuatu rumah. Biasanya 3% dari nilai rumah. Sepanjang kerjaya ambe, ambe tak pernah lagi jumpa pemilik rumah yang benarkan tiada wang tandajadi dikenakan.
 • Pemilik rumah juga kebiasaannya memerlukan baki deposit 7% semasa tandatangan perjanjian jual beli. Untuk pembeli yang guna skim pinjaman 100%, ada sesetengah pemilik yang mungkin bermurah hati untuk benarkan baki deposit dibayar semasa “disbursement”. Tapi jarang sangatlah berlaku.
 • Tuan puan juga kena bayar tunai kos guaman untuk perjanjian jual beli dan mungkin perjanjian pinjaman perumahan.

Setelah selesai semua transaksi jual beli, bank kemudian akan bayar balik kos deposit tuan puan. Kos transaksi untuk guaman dan duti setem bank tak cover.

1) Guna Skim Pinjaman 100%

Ada beberapa skim di pasaran yang membolehkan pembeli rumah dapat pinjaman 100%. Antara skim tersebut ialah:

i. Skim Rumah Pertamaku

skim rumah pertamaku

Skim Rumah Pertamaku ni kerajaan umum pada bajet 2011. Tujuan skim ni adalah untuk bantu golongan muda untuk dapatkan rumah. Boleh dikatakan majoriti bank tempatan ada menawarkan skim ni.

Sepanjang pengalaman ambe, ramai juga jurubank yang tak berapa nak buat skim ni. Ambe pun tak pasti kenapa. Ada yang sampai kata skim ni dah tak wujud.

Namun dalam Skim Rumah Pertamaku ni ambe puji Bank Islam. Pernah 2 kes ambe hantar ke sana dan alhamdulillah klien ambe lulus dengan cemerlang.

Skim Rumah Pertamaku dekat Bank Islam ni juga kadar keuntungan yang bank kenakan adalah rendah. Klien ambe dulu dapat 4.5% untuk 35 tahun. Seorang lagi dapat 4.7%, kerana ada rekod CCRIS terlewat bayar sebulan pinjaman kereta.

Jurubank Bank Islam pernah beritahu Skim Pertamaku tidak seketat skim biasa. Jadi untuk pembeli pertama, ambe sangat sarankan anda guna skim ni.

Namun begitu, skim ini ada syarat tersendiri. Bukan semua orang boleh mohon. Syarat ni tuan puan boleh rujuk di laman web Skim Rumah Pertamaku.

Satu perkara yang tuan puan kena tahu. Skim ini tak cover tambahan kos guaman, duti setem dan nilaian. Jadi kos-kos ni tuan puan kena tanggung sendiri.

ii. Skim Perumahan Belia

Skim Perumahan Belia ni pula dipelopori oleh Bank BSN. Kemudian ada beberapa bank lain turut tawarkan skim yang lebih kurang sama.

Skim Perumahan Belia ni lain sikit daripada Skim Rumah Pertamaku. Untuk 2 tahun pertama, kerajaan akan beri subsidi untuk bayaran bulanan pinjaman perumahan sebanyak RM200.

Contoh kata bayaran bulanan ialah RM700. Tuan puan hanya bayar RM500 untuk 2 tahun pertama. Pada tahun ketiga baru lah bayaran bulanan kembali kepada asal RM700.

Wah, macam best kan?

Nanti dulu. Ada udang di sebalik batu. Huhu. Kadar keuntungan yang bank kenakan untuk skim ni agak tinggi sekitar 5.2%. Ini jauh berbeza dengan Skim Rumah Pertamaku yang boleh jadi serendah 4.4%.

Selain itu, sama macam Skim Rumah Pertamaku, Skim Perumahan Belia ini juga tak cover kos guaman, duti setem dan nilaian dalam pinjaman. Kos ini tuan puan bayar tunai.

Skim ini juga bersyarat dan ambe sarankan tuan puan rujuk di cawangan BSN untuk maklumat lanjut.

2) Mark-up Harga Rumah

Teknik mark-up harga rumah ni suatu cara di mana pembeli beli rumah dengan suatu harga. Harga tu kemudian dinaikkan (Harga mark-up) dalam perjanjian jual beli. Bila harga naik, sudah tentu pinjaman pun dapat lebih.

Biasanya pembeli buat cara ni untuk menampung kos deposit dan kos belian. Ada juga nak dapat duit ekstra.

Beza antara harga mark-up dan harga belian sebenar tu kemudian akan diterima oleh pembeli. Wang tu tak dapat terus. Pembeli dapat wang di hujung proses jual beli selepas tukar nama rumah.

Tempoh untuk dapat duit tu juga bergantung kepada status hartanah. Sama ada hak milik kekal atau hak milik pajakan. Geran induk atau geran individu.

Guna cara mark-up ni banyak keburukannya:

 • Bayaran bulanan rumah lebih tinggi. Ini mungkin akan menyebabkan perubahan gaya hidup yang ketara.
 • Kebolehan tuan puan untuk buat pinjaman seterusnya semakin rendah.
 • Kos guaman dan duti setem meningkat.
 • Jika pemilik rumah dikenakan cukai RPGT, besar kemungkinan mereka akan caj tuan puan bahagian yang tuan puan markup.

Tapi tuan puan nampak tak apa yang tak kena? Cara ni seolah-olah pembeli mengelirukan bank untuk dapatkan pinjaman lebih.

Ada orang kata tak mengapa sebab mampu bayar dan pemilik setuju. Tapi tipu tetap tipu. Huhu.

Tuan puan. Ambe nasihatkan tak payah la guna cara ni. Kalau tuan puan berdisiplin, bersedia dan menyimpan dari awal, tuan puan akan dapat juga beli rumah.

3) Buat Pengeluaran KWSP

Ambe pun tak pasti sama ada pengeluaran KWSP ni boleh letak bawah kategori belian tanpa modal. Ye lah duit KWSP tu pun sebenarnya duit dan modal tuan puan.

Cara beli rumah dengan buat pengeluaran KWSP ni memang lazim.

Dengan membuat pengeluaran KWSP tuan puan dapat keluarkan perbezaan antara harga beli dan amaun pinjaman + tambahan 10%.

Contoh kata rumah tu berharga RM100,000 dan pinjaman ialah RM80,000. Tuan puan boleh keluarkan amaun RM20,000 (RM100,000 – RM80,000) dan juga tambahan 10% daripada harga rumah iaitu RM10,000.

Jumlah amaun maksimum yang boleh dikeluarkan ialah RM30,000. Tapi sudah pastilah, dengan syarat ada amaun yang mencukupi dalam akaun 2 KWSP.

Satu perkara yang tuan puan kena ketahui tentang KWSP ni, jika tuan puan guna pakej pinjaman 100%, amaun yang boleh dikeluarkan hanyalah 10% daripada harga rumah. Bukan lagi beza pinjaman dan harga + 10%.


Prosedur Beli Rumah

1) Buat Kajian Rumah Yang Ingin Dibeli

Adalah menjadi tanggungjawab pembeli untuk buat kajian atau homework bagi rumah yang nak beli. Jangan harapkan ejen, peguam atau jurubank pula. Tugas mereka ni adalah untuk ‘get the job done‘. Akhir sekali pemilik rumah tu adalah tuan puan.

Sebelum pergi inspection rumah pastikan tuan puan dah tahu serba sedikit tentang:

 • Lokasi rumah dan persekitaran kawasan.
 • Kemudahan setempat seperti masjid, balai polis, sekolah dan hospital.
 • Nilai pasaran rumah di sekitar kawasan tersebut. Ini penting supaya pembeli tidak membayar harga yang lebih.
 • Akses jalan yang berdekatan.
 • Pulangan sewa rumah, anggaran pulangan pelaburan dan lain-lain untuk mereka yang beli sebagai pelaburan.

2) Hubungi Ejen Hartanah Untuk Temujanji Inspection

Hubungi ejen hartanah dan buat temujanji. Ejen hartanah yang baik akan bertanyakan tentang persediaan anda membeli rumah.

Anda jangan melenting. Bila anda berkerjasama dan ejen hartanah tahu anda layak membeli rumah, dia akan bersungguh-sungguh untuk bantu anda. Percayalah cakap ambe. Sebab ambe pun sama. Kiki.

Bila buat temujanji seeloknya buat pada siang hari untuk lihat kawasan persekitaran. Manalah tahu rumah berhadapan dengan kubur tapi tak nampak di malam hari. Kahkah.

Tapi bila datang siang ni ada kekurangan juga terutamanya untuk pangsapuri kos sederhana. Pembeli sukar tak dapat idea kesesakan di suatu kawasan terutamanya tempat parkir kereta.

3) Inspection Rumah

Pada hari inspection fokusnya adalah rumah tersebut. Ketika ini beberapa perkara yang tuan puan perlu beri perhatian.

 • Kedudukan hartanah: di mana terletaknya hartanah tersebut. Untuk pangsapuri contohnya, di tingkat berapa? Lihat persekitaran. Adakah perkara-perkara yang mungkin menyebabkan tuan puan atau bakal penyewa tidak selesa tinggal di situ? Misalnya rumah yang dekat dengan pencawang elektrik atau loji kumbahan.
 • Kejiranan: Ambil feel kejiranan di kawasan tersebut. Dengan siapa tuan puan akan berjiran? Ada sesetengah kawasan perumahan terutamanya pangsapuri majoriti penduduknya adalah keluarga. Ada student. Dan ada pekerja asing. Adakah kejiranan ini sesuai dengan tujuan belian anda?
 • Penyelenggaraan: Adakah rumah atau pangsapuri di senggelara dengan baik? Bagaimana dengan kebersihan. Dan berapa caj penyelenggaraan sebulan? Tuan puan juga boleh temu bual jiran sekitar untuk dapatkan maklumat ni.
 • Kondisi: Ambil perhatian kerosakan yang ada dalam rumah untuk tuan puan buat nilaian. Ada 4 jenis kerosakan yang tuan puan kena berhati-hati. Rumah yang retak, kebocoran, saluran paip tersumbat dan masalah wiring. Kerosakan ini mungkin memerlukan kos pembaikan yang agak tinggi dan lama untuk diperbetul.

Nota: keretakan pada rumah sebenarnya biasa berlaku. Jika tuan puan nampak seperti retak cat, itu tak mengapa dan mudah diperbetul. Namun keretakan struktur itu lebih serius.

Selain itu, tuan puan juga kena ambil perhatian jika rumah dijual besama-sama dengan perabot. Ambil butiran perabot yang ada. Jika tuan puan jadi membeli rumah tersebut, pastikan senarai perabot dimasukkan ke dalam perjanjian jual beli rumah.

4) Membuat Tawaran

Setelah memilih hartanah untuk dibeli, tuan puan akan menandatangani surat tawaran. Tuan puan dinasihatkan supaya meneliti terma-terma dalam surat tawaran tersebut.

Terma-terma ini penting untuk tuan puan patuhi. Kegagalan pembeli untuk mengikut terma ni boleh menyebabkan wang tanda jadi hangus. Antara terma dalam borang tandajadi tersebut ialah:

 • Berapa lama tempoh yang tuan puan ada untuk memohon pinjaman perumahan dan tandatangan perjanjian jual beli. Biasanya 14 atau 21 hari berkerja.
 • Bila tuan puan perlu jelaskan deposit 10%.
 • Bila tuan puan perlu jelaskan baki harga beli 90%.
 • Apa akan jadi jika pinjaman tidak lulus. Nota: sila minta ejen untuk letakkan terma wang tandajadi dikembalikan jika permohonan pinjaman ditolak sebanyak 2 kali.
 • Apa akan jadi jika berlaku pembatalan belian.

Di sini ambe sertakan juga contoh surat tawaran belian rumah untuk rujukan dan pemahaman tuan puan.

Tuan puan juga akan membuat bayaran sebanyak 3.18% sebagai wang tanda jadi atau ‘Booking Fee’ kepada agensi hartanah. Agensi hartanah akan bertindak sebagai pemegang amanah. Ini bagi memastikan wang diurus dengan selamat dan adil.

Untuk belian terus dengan pemilik, ambe cadangkan tuan puan lantik peguam dan bayar wang tanda jadi tu kepada peguam sebagai pemegang amanah. Elakkan daripada bayar terus kepada pemilik kerana ianya berisiko:

 • Tuan puan tidak kenal pemilik rumah dan hati budi mereka. Nauzubillah tuan puan mungkin berurusan dengan broker haram atau scammer.
 • Pada stage ini peguam masih belum mengesahkan rumah tersebut adalah milik tuan rumah.
 • Transaksi juga masih belum sempurna. Takut-takut wang tersebut terus digunakan walaupun perjanjian jual beli belum ditandatangani.
proses beli rumah
carta proses beli rumah

5) Mendapatkan Pinjaman & Khidmat Guaman

Apabila tawaran dipersetujui pemilik, anda perlu mendapatkan pinjaman jika belian dibuat melalui pembiayaan. Selain itu anda juga perlu mendapatkan khidmat guaman untuk mengurus pindah milik hartanah dan pinjaman.

Untuk kemudahan, kebanyakan ejen hartanah boleh membantu untuk menghubungkan pembeli dengan peguam dan juga jurubank.

6) Menandatangai Perjanjian Jual Beli Rumah

Dalam tempoh 14 – 21 hari berkerja selepas surat tawaran dipersetujui, pembeli dan pemilik akan menandatangani perjanjian jual beli atau ‘Sales and Purchase Agreement’.

Minta peguam perincikan butiran tentang perjanjian jual beli sebelum tandatangan. Pastikan terma tu sama seperti yang tuan puan expect.

Daripada perincian ni juga tuan puan boleh buat anggaran masa tentang bila kunci tu akan diserah. Ini penting bagi memastikan tuan puan bersedia untuk berpindah ke rumah baru.

Pada masa ini juga, tuan puan juga perlu membuat bayaran baki 6.82% kepada peguam. Wang tandajadi 3.18% ditambah dengan baki 6.82% ini menjadi deposit 10% untuk rumah yang dibeli.

Kebanyakan peguam akan minta tuan puan jelaskan bayaran penuh fi peguam pada masa ini bagi perjanjian jual beli.

7) Urusan Pindah Milik

Kemudian, proses pindah milik bermula. Proses ini diurus dengan bantuan peguam dan perlu diselesaikan dalam tempoh 90 hari berkerja. Bayaran baki 90% harga hartanah juga perlu dibuat oleh anda atau bank dalam tempoh ini.

Untuk hartanah berstatus hakmilik kekal tempoh 90 hari ini bermula dari tarikh perjanjian jual beli.

Ini adalah berbeza untuk hartanah selain freehold. Contohnya hartanah:

 • Berstatus hakmilik pajakan atau ‘leasehold’
 • Berstatus geran induk.

Pindah milik untuk hartanah ini perlu mendapat kebenaran dari pihak berkuasa negeri atau pemaju. Proses mendapatkan kebenaran ini boleh memakan masa antara 1 hingga 6 bulan.

Tempoh 90 hari untuk menyelesaikan pindah milik hanya bermula setelah kebenaran diperoleh.

Jika proses pindah milik dan bayaran 90% baki harga hartanah tidak diselesaikan dalam tempoh 90 hari dari tarikh perjanjian jual beli atau tarikh kebenaran pindah milik diterima, pembeli akan diberi tempoh tambahan 30 hari.

Dalam tempoh ini pembeli dikenakan penalti, amnya pada kadar faedah 8% setahun.

Pada hujung proses ini, peguam akan beri notifikasi kepada pembeli untuk menjelaskan tunggakan cukai pintu, cukai tanah, bil penyelenggaraan dan bil utiliti. Buat bayaran dan serahkan bukti bayaran kepada peguam.

Bank pembeli akan buat bayaran dua kali kepada pemilik rumah. Bayaran pertama atau first disbursement dibuat untuk menjelaskan baki hutang pemilik. Pada masa ini bayaran bulanan pembeli dah kena bayar tapi belum terima kunci.

Dalam tempoh lebih kurang sebulan selepas tu, bank pembeli akan jelaskan keuntungan jualan kepada pemilik. Peguam kemudian akan meminta pembeli datang inspect rumah sekali lagi.

Jika tiada masalah, kunci akan diserahkan kepada pembeli. Pembeli kemudian disarankan untuk menukar nama pada bil cukai pintu, utiliti dan penyelenggaraan.

Tips Memilih Bank Untuk Memohon Pinjaman Perumahan

 • Jika kewangan pembeli kukuh dan komitmen rendah, mungkin Maybank dan CIMB sesuai. Dua bank ini memang pantas. Kelulusan pinjaman boleh tahu dalam 5 hari sahaja jika dokumen lengkap.
 • RHB sesuai jika anda perlukan bank yang mempunyai Debt Service Ratio yang sedikit tinggi. Kelulusan juga agak pantas.
 • Untuk belian pangsapuri berumur lebih 10 tahun tapi masih tiada geran strata, sesuai dekat BSN dan Ambank. Bank lain majoriti tak terima.
 • Untuk pinjaman 100% melalui Skim Rumah Pertamaku, kebanyakan bank boleh buat. Tapi ambe suka guna Bank Islam. Untuk Skim Perumahan Belia pula, sudah pasti BSN.
 • Hantar permohonan sebolehnya ke 2 bank.

Kelulusan pinjaman anda boleh tahu sekitar 2 minggu secara kasar. Setelah loan lulus, beritahu peguam untuk buat draf perjanjian jual beli. Tuan puan perlu tandatangan letter of offer daripada bank.

Pada masa ni, adalah teramat penting tuan puan faham butiran pinjaman yang diluluskan terutamanya amaun pinjaman sebelum tandatangan.

Jangan pula sampai amaun yang dipohon ialah RM300,000 tapi bank beri kelulusan RM270,000 sahaja. RM30,000 tu tuan puan kena bayar tunai nanti.

Begitu juga dengan kos guaman pinjaman, penilaian dan duti setem. Pastikan amaun tersebut disertakan dalam pinjaman jika itu yang tuan puan pohon.

Ambe pernah terkena klien ambe yang terus tandatangan tanpa semak butiran. Setelah perjanjian jual beli ditandatangani barulah dia sedar yang amaun yang diluluskan adalah rendah. Adus.

Tips Memilih Peguam

 • Pilih peguam yang berpengalaman dalam urusan hartanah. Minta pendapat rakan taulan atau perunding hartanah. Jangan tergesa-gesa dalam memilih, terutama jika pakai pinjaman kerajaan yang perlukan banyak bantuan dari mereka.
 • Pilih peguam yang reputable. Datang ke ofis mereka untuk lihat dan bertemu dengan peguam. Sekarang ni ada peguam yang bergerak secara freelance dan buat part-time kerja lain. Sebolehnya elakkan peguam begini kerana urusan tuan puan dengan peguam ni agak lama. Tuan puan perlu peguam yang fokus.
 • Pilih peguam yang berdekatan dengan rumah. Kalau beli rumah di Lembah Klang, jangan pula lantik peguam di Kota Bharu. Begitulah perumpamaan yang sedikit ekstrim ambe boleh bagi. Huhu.

Selain itu, tuan puan dinasihatkan untuk minta quotation harga daripada peguam. Kebiasaannya caj peguam ni lebih kurang sahaja dengan peguam yang lain sebabnya fi mereka ni dikawal.

Kunci utama bila ada quotation ni supaya tuan puan bersedia. Tak mahu lah pula nanti terduduk bila sampai bil. Peguam juga biasanya akan minta sedikit bayaran sebagai deposit open file sebelum memulakan kerja. Ambe estimate dalam RM300 – RM500.

Nota: tuan puan boleh ikuti artikel Panduan Melantik Peguam Hartanah Untuk Jual Beli Rumah untuk dapatkan tips lanjut untuk memilih peguam.


Masalah-masalah Utama Belian Rumah

1) Belian Rumah Untuk Geran Induk Yang Belum Disempurnakan

Proses perfection merujuk kepada geran rumah yang dalam proses tukar nama daripada nama pemaju kepada nama pembeli. Jika anda beli rumah yang mana dalam proses perfection proses jual beli tu akan jadi sedikit lama.

Untuk kebanyakan rumah freehold yang mana pemaju benarkan tukar nama terus daripada pemaju kepada pembeli, proses ini mungkin makan masa tambahan selama sebulan.

Yang jadi masalah jika rumah tu leasehold dan pemaju tidak benarkan tukar nama terus. Nama pada geran mesti ditukar kepada nama pemilik dahulu barulah kepada pembeli.

Dalam kes ni, proses pindah milik rumah tu akan mengalami tambahan masa 3-6 bulan. Kebiasaannya untuk tuan puan terima kunci mungkin boleh makan masa 10-12 bulan dari tarikh perjanjian jual beli.

2) Pemaju Bankrap

Tuan puan masih boleh beli rumah yang mana pemaju mengalami status kebankrapan dengan syarat ada liquidator yang dilantik untuk mengurus. Bila beli rumah sebegini, jangan buat andaian tuan puan boleh terima kunci dengan kadar yang cepat.

3) Rumah Berstatus Geran Induk Berumur Lebih 10 Tahun

Kebanyakan bank tak terima permohonan pinjaman rumah sebegini kecuali beberapa. Hantar kepada bank yang betul jika tuan puan beli rumah macam ni.

4) Perceraian dan Wasiat

Dalam kes perceraian dan wasiat, pemilik perlu selesaikan tuntutan dan pembahagian dulu sebelum jual. Risiko kepada pembeli adalah dari segi masa dan wang ringgit.

Sebab tu dalam apa jua situasi ambe sarankan kepada pembeli jangan bayar terus wang tandajadi kepada pemilik. Bayar kepada pemegang amanah dan risiko sebegini dapat dikurangkan.

Kesimpulan

Dah sampai ke hujung juga artikel Panduan Dan Cara Beli Rumah ni. InsyaAllah ambe akan update dari semasa ke semasa jika ada penambahan.

Sebelum ambe akhiri, berikut antara artikel lain yang tuan puan boleh ikuti:

Ambe harap artikel ni sedikit sebanyak membantu tuan puan untuk membeli rumah. Mohon kongsikan jika bermanfaat ya. Jika ada soalan boleh lontarkan di ruangan komen di bawah.

205 thoughts on “Panduan Dan Cara Beli Rumah Pada Tahun 2018

 1. Salam tuan..saya afif dari temerloh,pahang..berumur 28thn dan bujang..bekerja sebagai polis..saya ada ingin membeli sebuah rumah yg berstatus rumah tinggi (hak milik strata/salinan geran ada)..penjual ingin mnjual rumah trsebut dgn nilai 120k mngikut hrga penilai..saya ada apply loan di bank islam berdekatan..tetapi loan tidak lepas atas alasan gaji tidak smpai 3k..boleh tuan jelas kan dengan lebih lanjut..ini nombor telifon saya..0175429714

  • Salam. Gaji 3k kalau bersih boleh beli rumah yang berharga RM120k. Tapi jika ada komitmen lain macam pinjaman peribadi, kereta etc, akan menyebabkan kebolehpinjaman tu berkurang. Atas sebab tu mungkin pinjaman ditolak. Ada lagi sebab-sebab lain mengapa pinjaman tak lulus. Saya cadangkan tuan guna kalkulator semak kelayakan pinjaman perumahan yang saya sediakan di website ni.

 2. Assalammualaikum tuan,
  Saya banyak membaca tips2 hartanah dari website tuan. Namun saya masih ada sedikit kekeliruan. Untuk maklumat tuan, saya telah membuat bayaran ‘booking fees’ kepada pemaju minggu lepas dan telah submit home loan application kepada sebuah bank. Rumah yang kami nak beli ni unit baru yang telah siap dan beli direct daripada pemaju. Namun, agak musykil sedikit bila developer keep asking bila nak sign S&P. Saya ingin bertanya :
  1) perlukah kita menunggu surat tawaran daripada developer selepas bayar booking dan pre-approval daripada bank dahulu, baru kita sign S&P?
  2) bila kita perlu bayar legal fees? adakah semasa sign S&P?

  Oleh kerana tempat kami bekerja yg agak jauh di utara manakala rumah yg kami ingin beli un di selatan , kami perlukan sedikit kepastian untuk melancarkan urusan pembelian kami.

  • Salam.

   1) Elakkan sign S&P sebelum tuan dapat kelulusan pinjaman dan sign letter of offer dari bank. Namun begitu kena cepat juga sebab biasanya booking tuan tu bertempoh, takut-takut hangus pula.

   2) Legal fee biasanya dibayar semasa signing S&P.

 3. Asslammualaikum Tuan, boleh saya tahu tempoh masa yang diambil oleh bank untuk bayar kepada penjual setelah advise dari peguam.

  Terima kasih

  • Salam. Proses ni tak tentu berapa lama. Secara kasar sebulan ke dua bulan. Namun boleh jadi kelewatan dalam beberapa kes. Selalunya kelewatan tu terjadi bila ada delay untuk lawyer keluarkan original dokumen dari bank penjual dan caj kepada bank pembeli.

 4. Assalam Tuan,
  Saya ada masalah pembelian rumah. Rumah yg aruah bapa saya tinggal dulu tu ada perjanjian jual beli tapu perjanjian mulut saja. So saya menyambung urusan tersebut. Masalahny tiada apa apa perjanjian bertulis di buat. Cume surat pengesahan deposit sebyk 3k tanda setuju saja yg ada.Tuan uma nk jual 85k, saya tlh membayar rm43,400 secara tunai berperingkat2 selama 3 thn. Nama saya xblh wat loan. So baki 41,100 tu kne selesaikan dgn pejabat perumahan negeri atas penama tuan uma. Saya membayar setiap bln rm300 kepada tuan uma krn gajinya dipotong utk byran umanya itu.
  Soalan saya apakah cara dan jalan seterusnya saya nak selesaikan masalah ini?
  Dan sekiranya saya membatalkan perjanjian itu, apakah saya boleh menerima kembali wang yg saya bayar itu? Atau dikire hangus.
  Atau saya kne wat perjanjian bertulis?

  • Salam. Pertamanya saya cadangkan tuan buat title search di pejabat tanah untuk pastikan rumah tersebut nama siapa.

   Jika masih nama penjual:
   1) Saya cadangkan tuan lantik lawyer untuk khidmat nasihat dan buat perjanjian jual beli
   2) Penjual mesti mengiktiraf bayaran yang sudah dibuat
   3) Capai persetujuan untuk cara bayaran baki dengan penjual

   Jika tuan buat pembatalan, risiko adalah di pihak tuan kerana tiada hitam putih sebelum ini. Mungkin wang tersebut hangus.

 5. Terima kasih atas penerangan tuan.

  Maaf tuan, saya mohon pencerahan sedikit lagi:

  1) Bolekah bayaran bulanan yang saya bayar kpd penjual itu setiap bulan itu di kira saya membayar baki utang?

  2) Dan bolekah penjual menganggap itu sebagai saya menyewa rumah tersebut?

 6. salam tuan..saya ada rumah kos rendh dan sekarang saya ingin jual rumah tersebut tapi peguam tersebut tidak benarkan kecuali saya ada rumah lain..Jadi sekarang saya ingin membeli rumah yg berharga 140k.gaji saya hanyalah 2k sahaja.adakah saya layak tuan?lagi satu perlukah slip gaji dan pengesahan majikan saya berikan kepada pemaju/peguam atau terus beri kepada bank?terima kasih..

  • Salam,

   1) Boleh saya tahu mengapa tidak dibenarkan? Secara perundangannya boleh je jual. Melainkan lawyer tu beri nasihat dari segi kewangan.
   2) Boleh puan berikan butiran komitmen bulanan dengan bank, cth installment rumah sedia ada, pinjaman peribadi dan kad kredit?
   3) Slip gaji dan pengesahan majikan hanya diperlukan untuk tunjuan permohonan pinjaman. Boleh beri terus kepada jurubank.

 7. Mohon pandangan tentang harga rumah yang dipapar di mudah.com.
  Rumah Semi D 590K di Pajam Nilai. Pembelian melalui agent. Berbalaoi tak ?

 8. salam tuan. saya mohon pencerahan. agak buntu ni. Saya nak beli rumah baru harga RM340K harga pasaran.. dan janji akan bayar bila dapat duit pencen nanti.
  i] Pencen bulan Jun. Developer beri tempoh end of Ogos.
  ii] saya dh bayar booking RM1k
  iii] dikehendaki bayar 10% masa terdekat.
  Persoalannya;
  untung ke beli rumah ni dengan harga pasaran tu?. Jika saya tak dapat duit pencen end of August, adakah duit 10% tu boleh hangus?

  • Salam tuan,

   1) Dari segi untung atau tidak tu, saya mohon maaf tak dapat nak bagi pendapat tu. Sebenarnya ini bergantung kepada pembeli dan matlamat belian.
   2) Kemungkinan boleh hangus jika bayaran tak dapat dijelaskan tepat masa.

 9. Salam..sy ad masalah dgn status rumah yg telah dijual kpd org lain tetapi cukai pintu masih dihantar kpd sy..sy pernah mmohon utk mmbeli tetapi x jd..rumah tu dibwh kuota bumiputera..baru2 ni sy ad pergi ke alamat tu tp penghuninye bukan bumiputera yg tinggal..adakah pemaju telah menipu dgn mnjual rumah trsebut kpd bkn bumiputera walhal kuota bumiputera..hal ni da brlarutan selama hmpir 10 thun..sy bimbang tentang risiko trhadap sy pd mase hdapan..terima kasih

 10. Tuan..untuk skim perumahan belia..pembeli perlu sedia 10% deposit ke?..dan selepas loan approve akan dibayar balik..dan adakah skim tersebut ada lock in period

   • soalan lagi tuan..saya bercadang untuk membeli rumah ppa1m dan menggunakan skim perumahan belia..dalam proses menurut laman web ppa1m terdapat deposit 2% yang perlu dibayar..jadi 10+2?..saya perlu pencerahan kalau tuan pernah ada pengalaman dalam pembelian rumah ppa1m..

 11. Assalamualaikum,

  terima kasih kerana tuan menulis artikel yang sangat bermanfaat. Tahniah.

  Jika ada rezeki, saya akan beli rumah status leasehold di Selangor. Cuma saya keliru:

  1) Adakah saya kena mula buat pembayaran loan sebelum terima kunci? Selalunya berapa bulan saya kena bayar tanpa rumah itu masih belum jadi milik saya?

  2) Adalah langkah bijak jika saya tidak mahu ambil takaful MRTT/MLTT untuk rumah saya, tetapi saya ambil takaful hayat?

  Terima kasih tuan

  • Salam tuan.

   1) Selalunya tuan akan buat bayaran 1-2 bulan sebelum terima kunci. Namun boleh jadi lebih panjang jika ada masalah yang timbul. Untuk elakkan, tuan boleh letakkan terma untuk masuk awal rumah semasa installment mula berjalan.
   2) Untuk soalan ni, saya mohon untuk tuan bertanyakan kepada financial planner atau ejen insuran. Saya boleh jawab namun bukan ahli. Bimbang tersalah advice.

 12. Terima kasih tuan kerana berkongsi banyak maklumat dalam penulisan diatas.

  Cuma ada beberapa perkara yang saya tak jelas tentang hartanah jenis leasehold-subsale.

  1) Saya maklum dengan proses tukar milik di pejabat tanah akan memakan masa yang lama.Jadi, macam mana nak mengelakkan daripada keadaan dimana pembeli terpaksa mula membayar loan bank tapi belum mendapat kunci rumah?
  .
  2) Jika situasi diatas berlaku, ada tips/kaedah yang boleh selesaikan/elakkan daripada berlaku?

  Sebab saya ada berminat untuk membeli subsale-leasehold. REN mengjangkakan kunci boleh dapat Disember. Tapi loan mungkin dah kena bayar mulai Jun.

  terima kasih tuan,

  • Salam.

   Benar situasi ini mmg berlaku. Paling minimum 1-2 bulan tuan kena bayar dulu sebelum terima kunci. Namun pada ketika ini tuan tidaklah bayar full installment tersebut.

   Saya cadangkan dapat persetujuan daripada pemilik untuk masuk awal atau buat perjanjian sewa. Seeloknya persetujuan dicapai sebelum sign S&P.

 13. assalam tuan, bardasarkan pengalaman tuan berapakah jumlah pinjaman perumahan yg biasa diluluskan andai gaji bersih 4.5k (selepas ditolak pinjaman sewabeli kereta, rumah pertama dan cukai)? . Bercadang membeli rumah harga dlm lingkungan 550k area kl/sel..terima kasih

  • Jika tuan nak beli rumah RM550k, saya anggarkan boleh lulus. Tapi lebih elok & tepat jika tuan guna kalkulator kelayakan pinjaman perumahan yang saya sediakan tu.

 14. Assalamualaikum ..Tuan .saya telahmennanda tangani Perjanjian jual jual beli dan kelulusan dari bank..pinjaman telah diluluskan Rm135 000..
  Rumah pengangan bebas.
  Saya nak tahu perlukah lagi hendak membuat penilaian bagi rumah tersebut. Dan berapakah bayaran bagi penilaian ini…
  Terima kasih Tuan.

  • Untuk belian menggunakan pinjaman, penilaian wajib dibuat. Biasanya amaun untuk 135k ni kos penilai RM1000. Kebanyakan pakej pinjaman benarkan untuk amaun ini disertakan dalam loan.

 15. Salam tuan,saya ingin bertanya berapa lama tempoh yang akan diambil oleh bank untk disbursement kepada lawyer selepas lawyer menghantar surat advice kepada bank?

 16. As salam tuan…sy dalam proses membeli rmh yg sy sewa skarang ni..loan dh lulus dan bank dah bayar kepada owner 40% dan skarang ade baki lg 60% yg perlu bank jelas kpada owner..sy masih menunggu bank jelaskn bayaran dan tunggu pertukaran nama geran..proses ni telah mkn masa 9 bulan..masalah sy skarang perlu kah sy membayar sewa rmh kepada owner sementara menunggu proses ni siap..tolong beri penjelasan tuan..

  • Salam tuan.

   1) Kebiasannya dalam S&P tiada terma mengatakan tuan perlu sewa rumah tersebut.
   2) Jika tuan urgent nak masuk rumah, boleh buat perjanjian dengan tuan rumah untuk menyewa.
   3) Minta nasihat peguam tentang anggaran jangkamasa bila kes belian tersebut akan selesai.

 17. Salam Tuan. Saya Faizal dari Johor. Ingin bertanyakan mengenai pembelian rumah di kawasan Johor ini.

  Untuk makluman Tuan, saya bekerja sendiri dan dianggarkan sekarang jumlah duit masuk setiap bulan dalam RM5000-7000 atau lebih. Yang pasti RM5000 itu minimum.
  Sy sudah daftar SSM dan akaun semasa juga sudah ada. Cuma sy tiada slip gaji dan masih belum mencarum mana-mana KWSP dan sebagainya.

  Jadinya sy agak musykil adakah kes sy ni bank akan approve loan sy? Dan apakah patut sy buat utk pastikan loan sy boleh lepas? Memang berhajat akan guna segala cara untuk pastikan loan lulus. Sebab sy yakini sy mampu bayar cumanya dokumen tidak begitu kuat kerana tiada slip gaji dan sebagainya.

  Mohon Tuan dapat mencadangkan yang terbaik untuk saya. Sy akhiri dengan ucapan ribuan terima kasih.

  • Salam tuan. Dalam kes tuan ni tuan memohon mengguna nama peribadi atau syariat? Jika nama peribadi mungkin agak sukar kerana tiada dokumen sokongan. Jika syarikat, boleh saya tahu tuan daftar syarikat enterpise atau sdn bhd?

   • Terima kasih kerana membalas pertanyaan sy.

    Sy memohon menggunakan nama syarikat. Syarikat enterprise.

    Harap Tuan dapat bantu saya terima kasih.

 18. Salam tuan … Nk tny kalau gaji 2k biasanya layak utk anggaran hrga ruma brapa ye … Saya takde komitmen apa2 macam kereta ke ruma ke …jd nk tny brapa hrga ruma yg layak utk gji 2k…???

 19. Salam tuan.. nak tanya sikit, saya nak beli rumah berstatus leasehold, pemilik adalah bumiputra.. soalannya, bagaimana nak elak dari tidak dikenakan penalti disebabkan lambat mendapatkan kelulusan pihak berkuasa negeri?

  • Salam. Biasanya dalam perjanjian jual beli menyatakan jualan mesti sempurna dalam masa 3 bulan. 3 bulan tersebut bermula setelah tuan terima kelulusan dari pihak berkuasa negeri. Tuan boleh minta peguam untuk confirmkan.

 20. assalamualaikum Tuan Arif,
  saya beli rumah yg dah siap sepenuhnya dan bole diduduki dari pemaju…
  sign offer letter 27 Feb,
  sign S&P di lawyer ofis 07 Mac
  sign jurunilai dan bayar fee RM1K 22 Mac
  ** skrg masih tnggu original S&P, pemaju dah sign… mengikut kata lawyer pemaju, dia tunggu dokumen bank dari lawyer bank baru nak pegi stamping kerana nak tarik dan panjangkan waktu supaya saya tak kena bayar penalti/interest nanti…

  Berapa lama lagi agaknya proses untuk sampai dpt kunci ye?

 21. Assalamualaikum tuan. saya dalam proses nak beli rumah, adakah menjadi masalah sekiranya saya tandatangan s&p di pejabat pemaju.? ini kerana lawyer disediakan oleh pemaju. saya rasa lebih mudah berkomunikasi dengan staf yang berbangsa melayu. pengalaman suami membeli rumah, lawyer daripada pemaju, tiada penerangan diberikan, kami cuma tandatangan sahaja. mohon pencerahan, terima kasih

 22. Salam.. sy sudah memiliki rumah pertama berharga 145k dan bercadang membeli rumah kedua..sy brgaji 2900.. adakah sy layak beli rumah kedua? jika ya berapa nilai hartanah y layak?

 23. Saya seorang bumiputera….
  adakah kita layak mendapat 5% diskaun daripada harga rumah?
  status rumah macamana kita berkelayakan penjimatan 5% itu?
  dimana kita nak rujuk surat atau arahan yang mengatakan bumiputera layak mendapat diskaun 5%?
  sebab saya tanya pemaju dan lawyer, tiada jawapan yang pasti….

 24. Salam..berapa lama masa yang diambil untuk menunggu pihak bank untuk memberi maklum balas status serah cek kepada pihak penjual rumah dan serah kunci dilakukan??

  • Ini bergantung kepada geran rumah puan. Biasanya sekitar 4 bulan selepas tarikh jual beli (freehold) atau consent (leasehold).

 25. Assalamualaikum,

  En Arif, Saya telah tandatangan penjualan rumah saya pada 20 Dec. 2016.
  Dan bank telah clearkan baki pinjaman saya pada 20 Mac 2017.
  Berapa lama ye utk bank menyerahkan baki pembelian kepada saya.
  Dan saya kurang jelas tentang Grace period selepas 90 hari dan charge penalty 8% atas kelewatan.

 26. Salam. Saya tiada pengalaman dalam bab beli rumah, so nak minta pendapat. Saya bekerja dan menetap di KL. Saya bercadang untuk membeli rumah di Johor untuk ibu dan kakak yang sekarang menetap di sana. Urusan survey/inspection rumah, saya serahkan pada kakak. Untuk agreement jual beli dan loan, saya akan tanggung. Logik tak kalau saya apply loan di KL? Saya plan untuk balik Johor sekali sahaja untuk sign Sales & Purchase agreement. Susah untuk ambil cuti kalau perlu ulang alik ke Johor selalu.

 27. assalamualaikum…saya ada memohon pinjaman bank sebanyak 145k…dan bank telah meluluskan pinjaman sebanyak 136,908..selebihnya saya akan keluarkan dari akaun ke2 kwsp..saya telah menbayar booking rm500 pada pemaju sebelum membuat pinjaman…bank call utk saya sain dokumen pinjaman…apa langkah yang seterusnya selepas saya sain pinjaman?….bila perlu saya berurusan dgn peguam?berapa bayaran utk peguam…adakah bank yg melantik peguam utk saya atau sebalik nya….saya tiada pengalaman langsung dlm pembelian rumah…ini rumah pertama saya…saya harap tuan dpt bantu saya

 28. Salam Tuan,

  Saya dalam proses pembelian rumah status leasehold. Pinjaman dh di luluskan 90%. 3% Booking dh dibayar dan lebihan deposit owner setuju tunggu pengeluaran kwsp. saya ada beberapa soalan dan kekeliruan dan mohon penjelasan dr tuan.

  1) Bila boleh sy buat permohonan utk pengeluaran kwsp
  2) if sy dh sign agreement, bayaran bulanan dah perlu dibuat ke?
  3) rumah masih belum ada title strata adakah kemungkinan akan ada masalah bila sy dh beli? macam mana sy nak apply strata ?
  4) selalu dalam masa berapa lama selepas sign snp sy boleh dpt kunci?

  terima kasih tuan. semoga bantuan tuan dpt merungkai kekeliruan saya.

 29. Salam Tuan,
  Saya Khairul ingin bertanya, perlukah saya membayar fi guaman untuk perjanjian pinjaman perumahan sedangkan saya akan membeli rumah sub-sale status freehold menggunakan pinjaman perumahan kerajaan.
  Terima kasih atas semua maklumat yang telah diberikan.

 30. Assalammualaikum,

  Tuan, bagaimanakah proses pembelian rumah untuk tujuan disewakan kepada orang lain. adakah proses pembeliannya sama?

 31. Asalamualaikum tuan.Saya bercadang beli rumah second dg harga tunai.
  1.Apakah sya perlu dpt khidmat peguam?
  2. Boleh kah saya uruskan sendiri? terutama pindah milik di pejabat tanah.
  3.Kalau boleh apakah langkah yg perlu saya ambil.

 32. 1)Tn lawyer fee utk rumah freehold dan leasehold sama atau berbeza??
  2)Jika Pemaju bayar LAD charges kpd pembeli adakah mereka berhak utk cancel bayaran stamp duty??(i ada 50% stamp duty krn rumah pertama)

 33. Salam encik.
  Saya nak beli rumah yang 120k dari pemiliknya. Di sarikei, sarawak. Pertanyaan saya.
  1.sy berumur 33
  2. Pkerja swasta gaji cuma rm920 sebulan..sy tak ada komitment pinjaman dari mana2.. Kereta ataupun kredit card.
  3. Adakah sy layak memohon 100% dari bank?
  4. Boleh beri penjelasan tentang pembayaran dari a to z secara ringkas.
  Terima kasih.

 34. Hi n salam..
  Recently kawan i beli sebuah rumah dan mjnta saya menjadi penjamin.. kawan saya minta beberapa dokument untuk procedure penjamin..
  1.ic copy
  2. Epf statement 2 tahun
  3. Payslip(6 bulan)
  4. Bank statement
  5. Surat majikan

  Soalan saya adalah, betul ke semua document dipeelukan untuk memjadi penjamin rumah kawan saya?

  • Salam. Pendapat saya betul dah tu tuan. Dokumen penjamin ni sapa dengan dokumen yang diperlukan untuk memohon pinjaman.

 35. Assalam, tuan.

  Mohon pencerahan bagi :

  1) Prosedur membina rumah atas tanah sendiri melalui pengeluaran akaun KWSP.

  2) Pihak yang terlibat sepanjang urusan membina rumah

  3) Dokumen yang terlibat bg mengikat kontraktor dan pelanggan.

  Nota :- Pelan membina rumah sudah ada serta inspection tapak oleh Tuan kontraktor baru bermula.

  Terima kasih atas pencerahan

 36. salam tuan. saya tandatangan s&p untuk rumah dari developer. sepatutnya terima kunci 3 bulan lepas. pemaju telah hentikan pembinaan. tapak projek kosong bahkan rumah contoh pun belum disiapkan. pemaju memberi pilihan untuk menamatkan kontrak s&p. patutkah saya menerima tawaran tersebut dan apakah wang refund yang saya boleh terima dari pemaju. bagaimana pula dengan insuran mrta yang telah dipotong. adakah boleh dikembalikan? terima kasih.

 37. Assalamualaikum En Arif..

  – Bolehkah kita tandatangan perjanjian jualbeli dengan sykt guaman yg dilantik oleh pemaju tetapi permohonan untuk pinjaman perumahan kerajaan belum dapat kelulusan lagi.

 38. Assalamualaikum..

  Adakah kita boleh tandatangan perjanjian dgn sykt guaman yang disediakan oleh pemaju sedangkan kita belum lagi mendapat kelulusan pinjaman perumahan.

 39. Assalam…En Arif,

  Saya dalam proses membeli rumah subsale milik kekal dengan 5 penama di dalam geran. Buat masa ini rumah berkenaan ada penyewa. Pembayaran bagi pembelian (harga rumah RM90K) akan dibuat secara tunai. Pemilik meminta 10% deposit dan dibayar terus kepada beliau. Apabila pemilik menerima deposit tersebut, saya akan diberikan kunci rumah dan saya boleh terus menduduki rumah tersebut sementara menunggu proses tukar hakmilik selesai.

  Kemusykilan saya dan diharap mendapat pencerahan daripada En Arif :-
  1. Saya rasa lebih yakin untuk membayar deposit melalui peguam yang akan saya lantik; sedangkan pemilik mahu deposit itu dibayar terus kepadanya.
  Persoalannya :
  (a) Bagaimana isi kandungan dokumen yang perlu saya sediakan untuk membuktikan pembayaran deposit ini sekiranya saya terpaksa membayar terus kepada pemilik?
  (b) Bolehkah sekiranya saya hanya bersetuju untuk membayar wang “Booking’ – 3.18% sahaja dan selebihnya apabila SNP ditandatangani?
  (c) Bolehkah dokumen bayaran Deposit/Booking ini dimatikan setem di Pesuruhjaya Sumpah untuk melindungi kepentingan saya kelak sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diingini?
  (d) Bilakah waktu yang sesuai untuk pihak peguam menyediakan SNP?

  2. Seorang daripada penama di dalam geran telah meninggal dunia. Memandangkan ada persetujuan untuk jual-beli ini, maka pihak pemilik kini akan berurusan dengan PTG untuk memasukkan nama waris bagi penama yang telah meninggal dunia.
  Persoalannya : Berapa lamakah tempoh untuk menyelesaikan urusan ini?

  3. Sekiranya saya bersetuju membayar Deposit terus ke tangan pemilik; saya akan diberi kunci rumah dan dibolehkan memasuki/mendiami rumah tersebut. Perkara yang saya ingin lakukan di bawah, perlukah dinyatakan secara bertulis di mana-mana dokumen/SNP atau cukup secara lisan sahaja:-
  (a) bolehkah saya membuat pembaikan dan ubahsuai sementara menunggu urusan tukar hakmilik selesai? ATAU alternatif lainnya….
  (b) Saya bercadang membenarkan penyewa sedia ada terus menyewa sehingga urusan geran dengan PTG selesai. Dalam tempoh ini duit sewanya saya yang ambil.

  4. Pemilik meminta saya menguruskan sendiri bagi mendapatkan perkhidmatan peguam.

  Persoalannya:
  (a) Adakah perkhidmatan peguam hanya melibatkan pihak saya seorang sahaja?
  (b) Jika ada urusan yang melibatkan pihak pemilik dan dikenakan bayaran; adakah kos tersebut akan ditanggung juga oleh saya seorang atau ada sebahagiannya yang kena ditanggung/dibayar oleh pemilik?
  (c) Bolehkah bahagian yang kena dibayar oleh pemilik ditolak dari bayaran harga rumah sekiranya mereka tidak mampu membayar kos perkhidmatan peguam mereka?

  5. Setelah urusan jual-beli dan tukar hak-milik selesai, saya bercadang untuk mencagarkan geran tersebut ke bank untuk mendapatkan pinjaman bagi kos ubah-suai rumah. Boleh En Arif terangkan prosedur dan proses bagi perkara ini dan berapa lama tempoh diambil oleh pihak bank sebelum ianya diluluskan?

  Terima kasih En Arif bagi penjelasan yang akan diberikan.

 40. assalam,
  Mohon pandangan tuan…saya menjual rumah saya dan pesetujuan telah dibuat…S&P telah ditandatangan pada 1hb march lepas… deposit baki 7% masih tidak diterima oleh kerana kata lawyer,buyer tidak dpt keluarkan epf dia kerana surat tawaran dgn s&p alamat ada kesilapan alamat…katanya buyer telah urusan itu dan telah submit semula ke epf…dan buyer maklumkan pada lawyer epf lambat….pada pendapat saya epf sangat efisen sekiranya semua dockumen diperlukan lengkap….. disini saya difahamkam dengan tempoh bank pembeli menyelesaikan urusan dlm tempoh masa 3bln..dan sekarang telah lebih 3bln dan deposit juga saya belum terima..(booking 3% agent dah ambil)…pada pandangan tuan,apa perlu saya buat?ada kah pembeli seperti ini adalah pembeli genuine atau sebagainya…dlm snp harga jualan dimarkup..itu saya tak kisah la…tapi adakah mereka cuba delaykan urusan ini?atau mungkin markup price tu akan digunakan sebagai baki deposit kononnya? Atau ada trick lain kami org biasa tak faham?perlukah saya menungu…perlukah saya open for sale semula? Saya tidak punya apa document atau bukti setakat ini mengatakan buyer telah bayar 3%….agent saya dah dpt suit terus sengap…langsung tidak membantu

 41. salam tuan
  saya ada beberapa soalan nak diajukan
  1.selepas kwsp kredit duit dari akaun 2, baki 7%tu saya nak bayar kepada siapa?adakah lawyer yg dilantik?maksudnya saya sediakan bank draft atas nama syarikat peguam beliau?

  2.jika rumah yg dibeli adalah leasehold tinggal 66 tahun lg tempoh pajakan, berapa tahun lagi tuan boleh cadangkan agar rumah tersebut dijual?

 42. Saya nak beli rumah 2nd hand.. rumah tu owner da abis bayar n dah tukar geran tanah ke atas namanye..
  Semasa sya nak uat apply loan sya kena sertakn SNP..
  SNP yg dimksdkn tu SNP antara owner n pemaju dahulu ke.. da klu SNP tu ilang cammer ye..

 43. Hi Tuan,

  Saya Nak tanya..Saya baru check CCRIS, ada 1 under special attention account (ASB Loan). Saya dah tutup account asb loan since 2014 dah, cuma amount penalty x buat settlement. sekarang dah buat and dah dapat release letter. Bank boleh accept tak release letter untuk housing loan? lagipun, bila check ccris untuk commitment kereta & personal loan record 12 bulan lepas memang xde masalah.

  Ada tak chance untuk loan saya lepas?

 44. Assalamualaikum tuan…..
  Saya nak tanya cara untuk mohon yang RM200 yang kerajaan bagi melalui Skim Perumahan Belia macam mana yer…rumah saya beli guna bank BSN…saya dah tandatangan dengan pemaju masa bulan Januari 2017 dan telah pun terima kunci rumah.
  Saya mahu tahu cara untuk mendapatkan RM200 itu…Terima kasih…

  • Salam. Pertamanya elok puan semak sama ada loan BSN tu under Skim rumah pertamaku atau skim biasa? Tentang RM200 tu setahun saya dia potong terus dari amaun installment yang dibayar.

 45. Assalamualaikum tuan, terima kasih terhadap ilmu yang dikongsi. tetapi ada beberapa persoalan yg saya ingin utarakan.
  1. saya ingin membeli rumah dengan penjual yg membeli rumah tersebut secara tunai dengan pemaju. saya dicadangkan membuat loan dengan bank secara 90% ataupun skim rumah pertama? saya mempunyai simpanan epf di akaun 2 yang mencukupi.
  2. perlu atau tidak saya sediakan tunai 13% – 15% jika situasi saya seperti diatas?
  3. bagaimana hendak buat perjanjian booking jika ini hanya antara saya dengan pembeli yang tidak melalui agen? adakah cukup sekadar tandatangan pada surat dgn beberapa syarat booking tersebut?
  4. saya telah berhubung dengan bank. adakah saya perlu mencari peguam sendiri atau bank yang akan uruskan?
  5. jika 10% dibayar dengan epf, bila saya boleh buat urusan pengeluaran epf tersebut?

  sekian itu saja kekeliruan saya buat masa ini. terima dahulu diucapkan.

 46. Assalamualaikum, saya berniat untuk membeli rumah kedua tapi atas nama isteri saya. Tetapi dalam masa yang sama saya ingin menjual rumah atas nama saya yang saya sedang duduki sekarang sebagai modal untuk membeli rumah kedua itu.

  Persoalan sekarang bolehkah proses bank membeli rumah yang saya duduki sekarang dan transfer hasil jualan kepada rumah kedua atas nama isteri saya.?

  Untuk pengetahuan tuan, harga pasaran untuk rumah saya duduki lingkungan dalam RM350,000-RM400,000. Manakala rumah yang saya ingin beli dalam lingkungan RM400k-500k. Rumah sekarang telah diduduki sejak tahun 2011. Harap beri nasihat dan tips berguna. Terima kasih

 47. Hi Tuan,

  saya nak tanya beberapa soalan sebab ini pertama kali saya membeli rumah. Saya telah berminat dengan satu rumah ni pada April 2016 dan telah membayar 3% duit booking.
  Harga rumah tersebut RM128K. Saya dah bayar valuation agent dan sign SNP. and baki 7% akan saya bayar menggunakan KWSP ( atas persetujuan dua pihak ,pembeli dan penjual).
  Jadi soalan saya adalah:
  1. Berapa lamakah sebenarnya process jual beli rumah? dan rumah ini ada strata title.
  2. Apakah tindakan yang boleh saya lakukan sekiranya lebih dari setahun?
  3. Adakah penjual akan dikenakan penalti disebabkan tempoh masa yang lama.

 48. assalam tuan.
  say bekerja sendiri(enterprise) dan cukai 2016 saya rm2800. saya ada komitment kereta rm1500 dan ptptn 150.layak ke saya nak buat loan rumah anggaran rm500-600k. ini rumah pertama. terima kasih

 49. Assalamualaikum Tuan.

  Saya baru sahaja bekerja tetap selama 1 tahun dengan gaji RM2,400 sebulan di sebuah syarikat swasta. Ibu saya memiliki tanah di kampung yang sememangnya menjadi impian saya untuk membuat rumah idaman design sendiri. Boleh tuan berikan sedikit tips jika saya ingin membuat pinjaman yang bersesuaian dengan kemampuan saya, jika jumlah pinjaman adalah sebanyak RM150,000-200,000.00.

  Terima kasih.

  • Salam. Sebenarnya puan lebih tahu berapa kemampuan puan kerana mungkin ada komitmen lain yang puan perlu ambil kira. Tapi secara general, untuk rumah yang nak diduduki ni eloknya bayaran bulanan tu tak melebihi 30% daripada pendapatan.

 50. Salam tuan..sy nak tnya pendapat..sy bercadang nak beli rumah subsale harga rm145k dan harga market value rumah tu rm160k..sy ada try tnya bank bulanan utk loan rm145k roughly dalam rm700 (35 tahun) dan rumah tu skg ada penyewa dgn sewa bulanan rm600..sy kira2 ada -ve income rm100..patutka tuan sy beli rumah subsale tu walaupun rumah tu memang berada dtmpt strategik (dekat Uni, shopping mall)

  • Salam,

   Dari segi patut atau tidak beli tu saya tak berani nak speculate. Cuma pada pendapat saya memang sukar sekarang ni nak dapatkan rumah pelaburan yang ada positive cashflow di pasaran subsale, melainkan rumah seperti rumah lowcost atau dibeli secara lelongan. Ada yang beli rumah & absorb -ve cashflow untuk beberapa tahun & expect untuk dapat +ve cashflow pada tahun ketiga & seterusnya.

 51. salam tuan,
  sy dhiyauddin fadli dr gua musang, sy ingin bertanya,,
  berbaloi atau tidak utk beli rumah kedua (apartment) yg hrga dlm lingkungan 80k secara cash, dimana sy akn buat personal loan sbyk 80k..
  rumah tersebut berada di sekitar lembah klang/shah alam
  sekiranya berbaloi, boleh x tuan ceritakan tentang step2 n kelebihan nya
  plan sy rumah tersebut utk disewakan serta utk dibuat aset di masa hadapan

 52. Saya inginkan kepastian..sy dlm proses membeli rumah RM 250k melalui PPA1M iaitu perumahan penjawat awan, dimana permohonan pinjaman adalah melalui LLPSA pinjaman kerajaan,persoalannya disini berkenaan lawyer fee bilakah sepatutnya dibayar adakah selepas atau sebelum s&p dan bgaimana untuk sy menjelaskn lawyer fee tersebut menggunakan KWSP akaun 2 adakah sy perlu tunggu untuk sign s&p untuk membuat pembayaran?

 53. Saya telah membeli rumah yg siap utl diuduki dan tandatangan S&P bertarikh Ogos 2016. Developer berjanji verbal utk serahkan kunci pada oktober 2016. Tetapi, sehingga kini saya masih belum dpt kunci. Byk alasan diberikan developer antaranya kunci telah hilang dan gagal menyiapkan wiring rumah. Apakah tindakan undang2 yg boleh diambil terhadap developer.
  Adakah kes ini akn dikendalikan oleh peguam yang sama sy lantik utk sediakan S&P ? perlu bayaran tambahan ?

 54. salam tuan,
  jika proses surat s&p sudah d tandatangani, berapa lama tempoh untuk menyelesaikn proses disbursment kepada pemilik lama bagi rumah leasehold dan adakah akan dikenakan penalti daripada pembeli kepada pemilik jika proses melebihi tempoh yang telah ditetapkan ?

 55. Assalamualaikum tuan Arif,
  Sya ada beberapa soalan

  1- benarkah kalau seseorg tu bersih, tiada hutang dan tanggungan, susah untuk dpt pinjaman dari bank ke trus bank reject? Perlu ke ada hutang sebelum membuat permohonan?

  2- mcm mna nk tahu harga pasaran sesuatu rumah dengan mudah?

  Terima kasih

 56. salam tuan,

  saya telah membeli sebuah rumah baru rm300k. namun apabila siap saya dimaklumkan bahawa keluasan tanah laman saya telah terkurang. pihak pemaju mahu membayar semula mengikut kadar tanah pada harga asal dalam perjanjian. saya meminta harga yang lebih tinggi memandangkan tujuan saya membeli rumah utk pelaburan masa hadapan dan kerugian daripada mendapat tanah yang kurang menyebabkan harga rumah yang akan dijual lebih rendah berbanding apa yg saya sepatutnya dapat. saya telah meminta pemaju membayar harga yang lebih tinggi tetapi pemaju menolak. apakah langkah yg saya harus lakukan

 57. Salam tuan. Saya baru tubuhkan syarikat sdn bhd. Bila boleh beli rumah atas nama syarikat? Dan berapa bank boleh bagi loan rumah atas nama syarikat? Terima kasih tuan

 58. Salam,

  Tuan, saya ada beli rumah sub sale sekarang sangkut dekat lawyer dan owner rumah. Owner rumah nak kn balance duit dimasukkan terus ke akaun dia selepas ditolakkan baki pinjaman bank owner dan lawyer sy masih berkeras untuk mintak baki duit tu dimasukkan ke stakeholder. Situasi sy sekarang ni agak pening dan xtau nak rujuk pada siapa isteri saya nak kn rumah tu jugak. Boleh advice sy x untuk sy arah kan lawyer teruskn dengan kehendak owner dan pastikan semua selamat. Saya juga dah check dengan bank tentang perkara ni dan bank tiada maslah untuk lepaskan duit kepada owner kerana bank hanya akan ikut arahan lawyer. Mintak jasa baik tuan bg sy pandangan.
  Terima kasih.

 59. Salam tuan.
  Sy baru pertama kali ingin membeli rumah kondominium berharga 340k. Totally zero ttg jual beli rumah ni. Setelah byr booking fee rm1k kami diminta utk sign S&P. Rumah yg bakal dibeli merupakan rumah berstatus leasehold. Apa prosedur seterusnya? Sy bercadang utk mmbuat pinjaman mllui LPPSA.
  2. Adakah membeli rumah status leasehold merupakan satu kerugian?
  3. Berapa agaknya kos yg perlu sy tanggung sendiri?
  4. Adakah booking fee akan dipulangkan sekiranya sy tidak jadi utk membeli rumah tersebut?

  Mohon bantuan tuan.

 60. As salam tuan, saya dan suami dah membeli rumah 7tahun yg lepas dgn menggunakan 2nama, selepas sy semak sekiranya salah seorg antara kami meninggal dunia, penama yg kedua yg perlu membayar installment blnan rumah, ada tak cara utk saya menukar menjadi seorg penama sahaja?

 61. salam tuan,

  sy nak tanya, saya baru shj sign snp (rumah pangsapuri) .. tarikh duti stem cop snp pada 6/7.. baru buat loan rumah pada 12/7. tiba2 sampai bil yg mengatakan sy kena bayar caj selenggara (upfront) bermula 15 jun – 15 okt (datelinenya 31 jul plak tu) – late charges la kalo x bayar.

  soalan saya, loan x tentu lulusnya lagi.
  kenapa belum dpt kunci dh kena bayar selenggara
  keliru

  tq

 62. salam tuan,
  saya telah bembeli rumah pegangan bebas di bandar sri sendayan. loan semua telah lulus. tunggu proses pindahmilik oleh kerajaan negeri. berapa lama ia mengambil masa. peguam kata prosesnya agak lama kerana penjual menggunakan pinjaman kerajaan. betul ke tuan? biasanya berapa lama masa diambil? bolehkah proses ini dipercepatkan?

 63. Assalamualaikum tuan.

  Saya ingin membeli rumah dr pemaju berharga 270k..bayaran booking 5k telah dibayar dan telah menandatangani s&p..semasa ingin mohon pengesahan dari ketua jabatan, saya baru perasan bahawa rumah tersebut jenis leasehold..

  Persoalan saya:
  1. Mana yang lebih baik..Pinjaman bank atau pinjaman kerajaan?

  2. Adakah mudah utk menjual rumah leasehold pd masa akan datang jika saya memilih pinjaman kerajaan.

  Ini kerana sy bercadang ingin membeli rumah yg lebih selesa utk keluarga pada masa akan datang memandangkan kelayakan perumahan saya adalah rm450k..
  Mohon pencerahan dan nasihat tuan..

 64. salam tuan sy ada soalan nak tny..

  Adik sy (msh bujang) sdg proses membeli rumah & buat gov loan..dia ingin letakkan nama sy (kakaknya) sebagai penama ke2..adakah bila berlaku kematian sy sbgai penama ke2 perlu membayar baki rumah tersebut ATAU dia hanya perlu letakkan nama sy sebagai pewaris shj..mohon pencerahan dr tuan terima kasih..

 65. Boleh pm no tel..saya nak tahu pasal perimitan nie..lawyer telah cas kami stamp duty untuk perimitan walaupn lawyer dah tahu saya dah jual rumah pertama..ini dia buat setelah bank dah kuarkan first payment..

 66. Salam Tuan,
  Saya sedang dalam proses membeli rumah yang developernya sudah bankrup. Sekarang saya dalam proses untuk membayar balance deposit sebanyak 6.82%.
  Peguam saya meletakkan tambahan kos liquidation fee sebanyak RM212 + 6.82%. Adakah bayaran ini tetap atau pun boleh dirunding? ataupun kos ini sebenarnya sudah termasuk dalam legal fees sewaktu sign S&P?

 67. Salam Tuan,
  Saya sedang di dalam proses membeli rumah daripada pemaju yang telah bankrup.
  Peguam saya meletakkan liquidation fee sebanyak RM212 + baki deposit 6.82%.
  Adakah kos ini tetap atau boleh dirunding lagi? ataupun sebenarnya kos ini sudah termasuk dalam legal fees semasa sign S&P dulu?

  Terima kasih Tuan.

 68. Salam,

  Saya dalam proses beli rumah Apartment-leasehold-subsale. Ciri-ciri rumah tersebut:
  -baru sahaja tukar master title ke strata title
  -developer bankrup tapi ada liquadator yg urus
  -loan bank dah lulus dan dah sign letter of bank
  -saya masih belum sign S&P sebab nak tunggu confirmation letter dari liquadator sebb developer nak settle account kepada liquadator
  -belum pindah milik ke pemilik (saya jangka developer x benarkan pindah milik terus ke pembeli)

  Soalan saya:
  -Apakah risiko saya sebagai pembeli sebab saya belum sign S&P lagi tapi dah sign letter of bank, dah bayar duit peguam. Adakah duit booking juga akan hangus?
  -Selain baki deposit dan legal fee yg perlu dijelaskan selepas sign S& P, fee apa lagi yg perlu dijelaskan?

  TQ

 69. Salam Tuan,

  Saya dalam proses membeli rumah subsale, leasehold. Rumah ini semasa saya survey masih master title tapi strata title sudah diselesaikan semasa saya memohon loan bank. Loan bank saya sudah setel, saya dah sign letter of offer. Masalahnya, developer sudah bankrup dan di bawah liquadator. Saya faham developer tgh transfer account kepada liquadator tetapi saya belum sign S& P lagi.. Duit lawyer saya dah bayar. Apakah risiko yang saya akan hadapi? Dan selain 7% baki deposit dan fi loan lawyer perlu dijelaskan, apa lagi yg perlu dijelaskan?

 70. Salam,tuan sy ingin tahu cost guaman sy kne full payment@ blh 2x semasa smua sudah selesai?dan berapa lma untuk dapat kunci rumah kalau beli direct owner?

  • Tentang payment tu biasanya kena bayar full, kalau tak lawyer tak proceed buat transfer. Cuma ada lawyer yang boleh beri budi bicara jika tuan bincang. Tempoh belian ni bukan bergantung kepada direct owner atau tak, tapi kepada butiran dalam geran rumah (freehold/leasehold, strata/master title).

 71. salam tuan arif.. saya nak bertanyakan saya beli rumah PPA1M berharga rm90k dan sedang dibina jangka siap tahun 2018 nanti. berapa anggaran jumlah strata yang perlu saya bayar…tq tuan

  • Saya tak berapa clear tuan. Jumlah strata tu maksudnya kos belian ke? Kalau kos belian untuk lawyer etc, mungkin dalam 3-5k.

 72. As salam. saya ingin bertanya. saya ada membeli rumah di bawah projek usahasama antara perbadanan kemajuan negeri perak dan taraf nusantara. pembelian ni tanpa deposit, tanpa downpayment, free booking dan free guaman. saya buat loan goverment. dimaklumkan start pembayaran apabila mula pembinaan. so disini saya nak tau. Salinan SNP pembeli dipegang oleh pemaju ke sehingga siap projek. or bila start pembayaran baru dikemukakan ke pembeli.

  Mohon pencerahan.

 73. assalam,
  saya ada membeli rumah lebih kurng 3thun, bolehkah saya inging menukr nama kedua kepada nama saya? kerana semasa membeli rumah sy tidak bekerja jadi saya menggunakan nama adik beradik yg lain. jadi utk mengelakkan masalah di masa hadapan sy ingin menukar nama kedua tersebut kepada nama saya. bagaimanakah prpcessnya. terima kasih.

 74. Salam Tuan,

  Saya penjawat awam dan telah disahkan jawatan. Saya telah pun membuat booking fees dengan pemaju untuk perumahan PPA1M. Sekarang ini, saya sedang menunggu bank approval untuk loan di Bank Islam. Jika loan telah diluluskan, berapa tempoh masa yang diambil untuk saya sign S&P dan urusan lawyer? Adakah lawyer ini disediakan oleh pemaju atau pembeli perlu cari sendiri?

 75. Salam,

  Saya belum lagi sign S&P cuma baru dapat offer letter dan sudah mendapat kelulusan loan, nama pada offer letter ada nama saya dan husband tetapi loan atas nama saya sahaja, disini saya ingin mendapat kepastian boleh ke saya tukar pada 1 nama sahaja?

 76. Salam Tuan,

  Jika saya beli rumah tahun lepas 2016, dan akan dapat kunci pada hujung tahun ini 2017, nilai rumah saya ada rm 275k, soalan saya adalah untuk MOT yang perlu dibayar, adakah saya layak mendapat pengecualian, kerana pembayaran MOT itu perlu saya bayar pada tahun ini. boleh tolong saya jelaskan. terima kasih tuan

 77. Assalammualaikum En Arif, saya mempunyai masalah dalam pembelian rumah pertama saya. Loan bank dipohon dengan menggunakan dua nama. Kemudian Sale And Purchase agreement hanya atas satu nama dan telah selesai tandatangan. Masalahnya? Bank taknak keluarkan duit rumah untuk bayar kepada pemaju. Alasannya kerana Sales And Purchase Agreement tidak ikut bank 2 nama. Oleh itu saya diminta oleh bank untuk sign lagi SNP yang perlu ditukar kepada 2 nama. Dan jika mahu satu nama tunggu bank mula bayar pada pemaju dan kemudian sign lagi SNP untuk satu nama semula. Betul ker begini caranya sampai 3kali saya kena sign SNP??

 78. hello,sy joann
  begini sy ada beli rumah baru dibina,sudah sign agremeent,last minit cancel pembelian..sy tidak bayar apa2 semasa pembelian dan sy dpt duit rm400 dr submit loan..bila nak cancel ,pemaju minta bayar legal fee 3k,dn rm400 ratus itu kembali..sedangkan permohonan sy d lppsa blum lulus.adakah sy ditipu..atau mmg wajar perlu sy byr legal fee tersebut

 79. ASSALAMUALAIKUM TUAN,

  Saya nak tanya adakan diskaun 50% bayaran kepada pihak guaman untuk pembelian rumah pertama sudah di tamatkan.Diskaun tersebut sah sehingga bulan MEI 2016 sahaja dan pembelian rumah bagi tahun 2017 tidak ada diskaun untuk rumah pertama, adakah benar tuan ? saya beli rumah melalui LPPSA. Saya telah diberitahu oleh pemaju perumahan tersebut. Terima kasih.

 80. Salam tuan Tn Arif..
  1.Apakah langkah prtama sy perlu lakukan utk beli rmh subsale yg owner asal dh dpt geran guna loan kerajaan.tgu loan lulus@lantik peguam dulu.
  2.Ada kah sy yg kena lantik penilai hartanah@lawyer yg urus semua nya.
  Terima kasih atas pandangan tn..

 81. Tuan,
  Saya hendak mendapatkan maklumat prosedur menjual rumah di mana pembeli ingin membeli secara tunai.
  Banyak yang saya baca semua berkaitan pinjaman bank.

  Mohon tuan cerahkan supaya win-win situatian dalam case jual beli tunai.

 82. Assalamualaikum Tuan

  Sy berniat membeli rumah pertama. Sy dan isteri masih menyewa, kontrak perjanjian sewa sehingga Mei 2018. Jika kami ingin membeli rumah yang telah disukai, bila masa sesuai untuk mula proses membeli. Kami merancang ingin membeli tepat masa habisnya perjanjian sewa utk mengelakkan membayar bulanan rumah yang dibeli kepada bank dan sewa rumah serentak. Boleh sy tanya pendapat tuan, terima kasih

  • Salam.

   Sukar nak predict bila suatu pembelian rumah akan selesai kerana ianya case-to-case basis. Setiap rumah tu mungkin ada keperluan undang-undang yang berbeza. Secara amnya rumah freehold dgn geran individu memerlukan masa sekitar 4 bulan. Leasehold dan geran individu pula sekitar 7 bulan minimum.

 83. Assalamualaikum Tuan,

  Saya ingin membeli rumah yang berharga RM310K tetapi dalam masa yang sama saya memiliki sebuah rumah dengan komitmen RM1035/bulan. Saya bercadang untuk sewa atau jual rumah yang saya miliki sekarang sekiranya berjaya membeli rumah tersebut.
  Permasalahan adalah saya hanya berkemampuan untuk membayar 1 rumah dalam satu masa.
  Pada pendapat tuan bagaimana cara untuk saya lakukan agar dapat membeli rumah tersebut?
  Adakah saya boleh berpindah masuk ke rumah yang ingin dibeli sebaik sahaja loan bank telah lulus?

 84. Salam encik
  Saya nak tyer saya ingin membeli rumah low kos( secondhand)dlm hrga rm220k hrga rumah bersih.. bper kah kos awalan yg diperlu sediakan
  Utk kos guaman, duti setem dan lain2 lagi. Saya baru pertama kali ingin membeli rumah
  SoalanKedua sya plk bper kos perlu disediakan dlm proses menukar hakmilik? Sebab rumah tu dulu leasehold tp skrg rumah tu sudah boleh ditukar pd freehold.. tetapi owner blom pergi tkr lg kepada freehold lagi.. dan apa pendapat encik adakah saya ptt bt sdri lps selesai jualbeli atau mcm ner?

 85. Assalamualaikum Tuan,

  Beberapa proses untuk membeli rumah telah saya lalui. Ini termasuk tandatangan S&P, Perjanjian Pinjanman Bank. Terbaru, saya baru sahaja menerima valuation report dari Penilai .

  Pada 11.10.2017 ni cukup tempoh sebulan penantian. Apakah soalan yang sesuai untuk diajukan kepada peguam ? Mungkin saya tidak akan bertanya bila akan dapat kunci? memang tak sesuai , baru sebulan je .hihi

  Bagaimana untuk saya semak dan mengesahkan urusan pemindahan hartanah ini berada di stage/peringkat mana?

  Mungkin tuan boleh berikan gambaran lebih jelas tugas-tugas peguam atau proses selepas tandatangan S& P oleh peguam. Juga timeframe bagi setiap proses yang perlu peguam lalui

  Maklumat ini penting, untuk mengelakkan bertanya pada waktu yang tidak sesuai. Bahasa mudah ‘ Jangan kacau lawyer buat kerja’ tapi saya selaku buyer mesti nak tahu jugakan.. hihi

  terima kasih tuan

 86. Assalamualaikum tuan,

  saya nak tanya…loan rumah saya dah lulus…berapa lama perlu saya tunggu untuk sign letter offer

 87. Assalammualaikum tuan sy nak bertanya macam mana kalau rumah yg dibeli guna pinjaman kerajaan bertunggak bayaran bulanannya? Dan owner pula telah berhenti dr askar..adakah boleh dia jual rumah dia??
  Lagi satu tuan blh ke dia selesaikan tunggakan tu dr bayaran loan pembeli?

 88. Tuan Arif,

  Adakah sekarang (tahun 2017) masa yang sesuai untuk beli rumah? Tahun bilakah waktu yang sesuai untuk beli rumah memandangkan ekonomi negara yang tidak stabil ini. Boleh kongsikan maklumat berguna untuk membeli rumah atau membuat rumah mengikut tahun dan masalah ekonomi yang sedang melanda negara?

 89. Assalamualaikum WBT

  Nak tanya ada ke diskaun untuk STAMP DUTY FOR TRANSFER OF REAL ESTATE kalau suami yang beli rumah ( suami rumah pertama ) tetapi isteri dah ada rumah ( isteri rumah yang kedua ).

  Terima Kasih Tuan

 90. salam,
  saya ada satu persoalan..saya ada beli rumah yg berstatus pemaju dah bankrup, ada liquidator dah ambik alih. owner yang sekarang pulak..belum tukar lagi nama dalam geran..dalam geran masih lagi nama pemaju..saya dimaklum kan sekarang ni perlu proses owner tukar hakmilik dulu ke nama ower..dan lepas tu baru boleh buat proses penukaran hak milik kepada saya (pembeli)..kalau boleh tahu..semua proses ni ambik masa berapa lama?

 91. Salam tuan,
  Saya baru beli kondo berharga 400k ats nama sendiri. Saya bercadang beli satu lagi rumah teres dgn berkongsi nama dgn isteri saya. Mcm mna proses nya? Boleh ke approve? Gaji saya 6k, isteri 5k.

 92. Salam tuan
  Saya bekerja singapore…kwsp ada tp tak aktif…tiada pembayaran cukai dan sbginya….bole ke beli rumah sbb dokumen tak cukup…

 93. Assalamualaikum tuan,

  Jika saya membeli lowcost shoplot (anggaran 120k),berapakah % loan yang bank biasa berikan?Dari segi legal fees and other fees,berapa pula saya perlu sediakan wang?Minta juga tuan share prosedur pembelian lowcost shoplot dari awal sampai akhir. Terima kasih

 94. Assalammualaikum Tuan,

  Saya ada membeli rumah pertama di Selangor dari pemaju. Saya juga telah mendatangani SnP setelah mendapat kelulusan pinjaman dari pihak bank.
  Namun pihak bank memberitahu bahawa peguam yang digunakan untuk SnP adalah tidak panel dengan bank. Jadi sy perlu menukar peguam lain untuk bank dan pihak bank nyatakan perkara ini masih dalam proses. Saya ingin bertanya, adakah saya boleh dikenakan penalti oleh pihak pemaju? Dan apakah kesan sekiranya saya lambat mendapatkan peguam untuk loan saya? Saya benar2 risau kerana ini adalah kali pertama sy membeli rumah.

 95. Assalamualaikum tuan arif…
  Saya nak bertanya saya ingin membeli sebuah rumah kos rendah berharga rm42000 milik kerajaan negeri p,pinang..saya baru saja menerima surat tawaran untk memiliki rumah tersebut…pada pendapat tuan adakah sekiranya ketika loan bnk dibuat loan saya akan diluluskan oleh pihak bnk..?
  Sedangkan rekod laporan sicris sya sngat teruk..? Lebih megelirukan saya mcm mana kerajaan boleh meluluskan surat tawaran itu kpada sya sdgkan rekod cris saya sgt teruk..? Adakah masalah ini boleh dibincmg dgn pihak bnk..? Komitmen lain tiada masalah pda sya…pada pndapat tuan adakah perlu sya mencoba naseb..tentang pemohonan rumah itu..ataupun abaikan saja…mohon penjelasan tuan..? Trima kasih…#rumahpertamaku…

 96. Assalamualaikum, saya berhasrat mahu menjual rumah yang saya perolohi melalui pinjaman kerajaan,, soalannya
  1. boleh tak?
  2. kalau boleh bagaimanakah caranya?
  3. bagaimana cara nak tentukan harga?
  4. Berapa lama Proses di ambil?
  terima kasih

 97. Encik..saya ingin bertanya..saya telah pun membeli rumah flat kos rendah lelong secara cash dan selepas berkahwin,,suami membeli rumah menggunakan loan beliau tetaoi snp ade nama saya (SNP 2 nama/Loan 1 nama)….Soalan saya ialah boleh ke saya membeli rumah flat kos rendah mggunakan loan.(saya tidak pernah membuat loan rumah).apakah syarat loan untuk rumah flat kos rendah?

 98. Assalamualaikum,
  Saya pernah apply MRTA utk loan perumahan, tapi permohonan di tolak kerana masalah kesihatan (selepas medical check up)

  Soalan saya, jika saya proceed dengan loan rumah sahaja bolehkan nanti saya apply semula MRTA?

  Jika saya tidak dapat perlindungan MRTA, perluka saya membatalkan pinjaman perumahan atau saya boleh teruskan?

 99. Salam Tuan,

  saya bercadang guna pinjaman kerajaan untuk rumah pertama saya.

  1. boleh ke legal fees (SPA & Loan Agreement) dimasukan dalam loan kerajaan?
  2. jika tidak boleh, boleh ke kos tersebut gunakan duit kwsp?

 100. Salam tuan,

  Saya baru selesai proses pembelian rumah dari pemilik lama. Walau bagaimanapun, disebabkan ‘valuation’ dilakukan 2 kali oleh pihak bank, pemilik ingin mengecaj bayaran lewat kepada saya.

  Adakah saya boleh memohon bayaran tersebut dari pihak bank disebabkan kelewatan mereka? Kerana pinjaman dah diluluskan sebelum ‘valuation’ pertama dibuat pun.

 101. Salam,
  Saya nk tanye sebaiknya MRTT takaful untuk bank ni ambil full coverage ke minimum ye?sbb bank ade ckp klu ambil min dlm 20thn nnti boleh extend kalau nk..

 102. Assalamualaikum tuan,
  Saya ingin bertanya,jika saya menjual rumah yang disewakan sebagai tadika, Dan buyer telah start kena bayar di bank. Tetapi saya masih belum menerima duit hasil jualan,bagaimana dengan sewa bulanan tadika itu,siapa yang patut collect. Buyer buat pinjaman 100% dari pihak,saya tidak menerima apa2 bayaran lagi.

 103. salam tuan, saya nak tanya berkaitan dengan pindahmilik hak strata. Saya telah membeli rumah pangsapuri dari kakak saya.
  1.brp bayaran peguam untuk urusan pindakmilik ini.
  2. perlukah saya menggunakan khidmat peguam yang sama semasa jual beli rumah tersebut?

 104. Assalam tuan, saya ingin membuat sedikit pertanyaan. Saya ada membeli rumah apartment secara subsale tetapi masih belum mempunyai strata title, pemaju asal rumah ini telah bankrap tetapi ada liquidator yang take over projek perumahan tersebut dan telah siap serta mendapat CF pada dec 2013. Keseluruhan rumah di apartment saya masih tidak ada strata title, macam mana ye cara memohon strata title? adakah melalui
  pemaju liquidator atau sepatunya pemaju liquidator yang kena uruskan berkenaan strata title ini. jika ingin memohon strata title, adakah saya perlu mengeluarkan sedidkit perbelanjaan?
  Harap tuan boleh perjeleskan permasalahan saya. TQ

 105. ASSALAMUALAIKUM TUAN,
  SAYA ADA MASALAH DIMANA PERJANJIAN SPA SAYA ADALAH 25/11/2017 DIAMANA PIHAK BANK PERLU MEMBUAT PEMBAYARAN PENUH KEPADA PEMILIK RUMAH, TETAPI SAMPAI KE HARI INI (9/12/2017) MASIH BELUM DIBUAT BAYARAN OLEH PIHAK BANK.JUMLAH HARGA RUMAH IALAH RM 230000.ADAKAH SAYA TETAP PERLU MEMBAYAR PENALTI TERSEBUT WALAUPUN KELEWATAN DATANG DARI PIHAK BANK KERANA SEGALA URUSAN PIHAK PEGUAM PINJAMAN SUDAH SELESAI SEBELUM TARIKH TERSEBUT.

 106. Assalamualaikum,

  Untuk pembelian rumah buat warga asing,
  Mengapa pihak bank perlukan 3bulan bank statements selain dari surat gaji?
  Apakah kita perlu ‘maintain’ our savings di dalam account kite?
  Boleh tak pihak bank access dan mengetahui ‘our personal account’?

  Terimakasih
  Wasalam

 107. Assalamualaikum en

  Saya dalam proses menjual shop apartment berstatus commercial lot, freehold dan dengan geran masih belum ditukarkan ke srata kepada pembeli secara tunai. Pada 1 hb 10 pembeli telah menandatangani perjanjian jual beli dengan bayaran 10% pendahuluan telah diberikan. pada 15 hb 12 status berada di dalam tindakakan JPPH. Soalannya, apakah proses seterusnya yang perlu saya lalui lagi dan brapa lamakah tempoh yang diperlukan sehingga urusan selesai semuanya. Sempat kah tahun 2017 ni juga selesai hal rumah saya ni.

 108. Assalamualaikum tuan,

  Sedikit pertanyaan ringkas
  Isteri saya telah membeli rumah pertama pada tahun 2016, tetapi didalam S & P cuma ada satu pernama sahaja, pertanyaan saya adakah boleh memnambah nama didalam S&P selepas pembeli/loan diluluskan, jika boleh adakah penama kedua boleh mengeluarkan caruman KWSP bagi membayar bayaran ansuran rumah.
  Terima kasih jika tuan memberikan sedikit pencerahan.

 109. Salam tuan. Saya nam bertanya step yang Perlu saya buat selepas Pihak bank Telefon bgtahu pinjaman telah lulus Senanayake 100%

 110. Assalamualaikum.
  Saya beli rumah dari pemaju. Pemaju kata bayaran bulanan hanya effective bila rumah siap. Loan lulus dan bila sign letter of offer bank kata bila bank start release payment pada pemaju, saya dah start kena bayar interest pada bank sikit sikit ikut pecentage yg bank release pada pemaju. Bayaran bulanan rumah hanya start bila rumah siap. Ada ke begitu?

 111. Salam tuan.
  Saya ada pertanyaan..

  Adakah terdapat prosedur pinjaman perumahan mengunakan geran tanah sebagai pajakan?

  Ayah saya seorg pesara. Beliau telah mengunakn hampir semua simpanannya (kwsp) utk kegunaan keluarga dan pelaburan. Oleh itu saya ingin tahu adakah boleh menggunakan geran tanah sebagai cagaran utk dptkn pinjaman? Ini utk pembelian rumah pertama dan ayah saya tidak pernah membuat pinjaman bank. Apakah dokumen yg perlu disediakan? Berapa lamakah proses utk dptkn pinjaman dan diluluskn? Kami sekeluarga perlu pindah dr rumah kuaters kerajaan dlm tempoh 2 bulan lg.

  • Salam. Boleh dapatkan pinjaman dengan geran tanah tu. Biasanya guna instrumen overdraft. Tuan boleh rujuk di cawangan bank terdekat untuk instrumen ni. Jujurnya saya tak pernah ada case bantu client guna instrumen ni. Jadi takut bagi advise yg tak betul.

  • Salam. Boleh guna. Tapi saya cadangkan puan rujuk kepada peguam juga untuk pastikan perjalanan jual beli tidak akan ada masalah.

 112. Saya nk tya sya berkerja tetap tp xdak potongan kwsp says nk bli rumah harga dlm 80 ribu dgn gji 1800 boleh ka bank luluskn pinjaman saya,umur sya dh 42 dp

  • Salam. Untuk anggar boleh lulus atau tak ni saya kena tgk komitmen juga puan. Data ni masih tak cukup. Untuk kemudahan saya ada sediakan kalkulator kelayakan pinjaman perumahan tu.

 113. Salam tuan ,
  Saya nak bertanya , docs apa yg perlu dibawa semasa membuat pinjaman bank ? Selain geran rumah. Bank cimb berapa lama tempoh utk kelulusan ? Terima kasih

  • Salam. Dokumen yang diperlukan untuk buat pinjaman perumahan:
   1. Salinan IC
   2. Bank statement 3 bulan
   3. Payslip 3 bulan
   4. EPF statement
   5. Perjanjian jual beli penjual

   Bank CIMB biasanya 5 hari ke 7 hari berkerja.

 114. assalamualaikum Arif,

  Mohon penjelasan samada adakah bayaran tunggakan baki pinjaman bank akan dilangsaikan oleh MRTA apabila pemilik meninggal dunia?

  • Salam. Ya, MRTA akan langsaikan. Tetapi amaun yang dilangsaikan mungkin tidak penuh. Kena rujuk juga sum covered dan juga jadual tahunan MRTA.

 115. Assalamualaikum tuan,

  Saya nurul. Saya dah beli rumah apartment, dari side lawyer snp & lawyer bank dah sign. hari ni dpt salinan SNP dari lawyer untuk proses pengeluaran EPF. Apa step seterusnya ye tuan? boleh explain step seterusnya. saya beli rumah under leasehold & pemaju dah bankrup, liquidator ambil alih.

  • Salam. Mohon maaf puan atas kelewatan respond ni. SNP tu mungkin belum cukup untuk buat pengeluaran. Ada beberapa dokument lain seperti developer confirmation, letter of offer loan dll yang perlu dilengkapkan. Yang ni boleh minta lawyer puan utk bantu kerana kalau tak silap dokumen tu kena CTC.

 116. Salam,
  Mohon penjelasan, saya ada beli rumah berharga RM242,000.00.
  tapi pinjaman lulus RM220,000 dan insuran takaful RM17359,
  Peguam meletak kan bayaran keseluruhan perlu bayar sebnyak RM12945.00,
  Adakah jumlah ini reasonable utk dbayar pada peguam tersebut. Mohon penjelasan

  • Salam. Saya tak cukup info, tp berdasarkan kos ni saya andaikan:
   1. Insurance tu tinggi mungkin kerana umur atau buat pinjaman dua nama.
   2. Legal fee tu pula mungkin sebab bukan rumah pertama atau loan tuan tu tak cover legal fee loan. Sepatutnya legal fee loan ni boleh disertakan dalam loan.

 117. Salam Encik Arif.
  Saya dalam proses membeli rumah bapa saya, harga jualan ialah 750k bagi rumah teres dua tingkat corner lot di Puchong, dan bank loan hanya lulus 85%, dan saya ingin membuat pengeluaran KWSP akaun 2 bagi pembayaran kepada lawyer SNP saya, so details seperti berikut:-
  1. Letter Offer – bank loan approve dan telah ditandatangani
  2. SNP – telah ditandatangani dan di stamp duty (rumah atas nama saya sahaja)
  3. Surat Permohonan Kebenaran PindahMilik dan Gadaian Halmilik pon telah diluluskan daripada Pentadbir Tanah Daerah Petaling

  So disini saya ingin tahu, apakah dokumen yang diperlukan bagi saya membuat pengeluaran KWSP akaun 2? Adakah dokumen di atas (1-3) cukup untuk membuat pengeluaran tersebut. Berapa lama KWSP ambil masa bagi pengeluaran?
  Pandangan dan nasihat encik amat saya hargai.
  Sekian terima kasih.

 118. assalam, sy bru dlm process membeli rumah.. sy dah sign offer letter & snp, and current ownerpun dh dpt baki depo dan sign snp.. rumah yg dibeli ialah freehold.. mengikut bank process semua ni boleh settle dlm 3 bulan, tp lawyer kata maybe tak boleh .. sy still tak nmpk ape yg tak boleh tu and was not explained to me.. skrg sy keep on follow up lawyer weekly and bank pun weekly sy follow up, sbb sy tak nak ada unnecessary penalty yg kena bayar. sbb sy mcm ada baca msa kat snp % if lewat, wajar ke tindakan sy ni?

  • Salam. Tindakan puan tu wajar. Adalah menjadi hak puan untuk mendapatkan khidmat nasihat peguam yang puan lantik. Secara amnya, rumah berstatus freehold dengan geran individu boleh settle dalam tempoh 90 hari berkerja (4 bulan) dari tarikh SNP. Kalau tak settle dalam jangkamasa tersebut, ada penalti. Namun begitu proses ini munkgin boleh jadi lain, jika status rumah puan masih lagi ‘master title’. Yang ini kena dapatkan nasihat dari peguam tersebut.

 119. Assalamualaikum tuan,

  Saya berumur 28 tahun. basic gaji sy RM2k sahaja serta mempunyai tanggungan kereta berbaki 5 tahun. (RM430/month). bolehkah sy memohon untuk membeli rumah lama yang anggaran harga RM120k dengan keadaan ekonomi sy sekarang ini.

  • Salam. Permohonan pinjaman tuan mungkin 50:50. Saya cadangkan tuan buat semakan awal dengan beberapa bank sebelum proceed belian.

 120. Terima kasih Tuan Arif Hussin. Artikel Tuan banyak manfaat untuk orang baru. Semoga Perniagaan Tuan bertambah maju dan penuh berkat.

 121. assalamualaikum en Arif. satu perkongsian yang menarik

  saya nak beli rumah subsale dari ejen hartanah. saya nak tanya kenapa ejen tu berkeras juga bila saya cakap nak cari peguam sendiri (kawan saya)

 122. As’kum. Tuan, saya ada beli rumah berstatus pajakan 89 tahun(ketika beli) yg sy diami sekarang ni sudah hampir 8 tahun. Tetapi saya masih lagi tidak pernah dapat cukai tanah. Jiran2 saya pun tidak pernah dapat.

  Soalan saya, adakah disebabkan rumah kami berstatus pajakan dengan kerajaan negeri, tidak perlu bayar cukai tanah rumah kami ni?
  Jika buat semakan di Pej tanah pun, saya telah buat semakan berbayar dan sememangnya tanah perumahan milik kami adalah berstatus di bawah kerajaan negeri.
  Harap tuan dapat bantu saya berikan ape yg perlu saya lakukan. Kerana saya risau sudah 8 tahun duduk tidak pernah bayar cukai tanah pun. Bukan x nak bayar, tetapi bil x pernah sampai. Semakan di Pej Tanah pun tiada nama saya.

  Lagi 1 soalan saya. Adakah peguam yang menguruskan hartanah di perumahan kami ni tidak selesai buat kerja yang sepatutnya atau pun macam mana?
  Saya berharap sangat tuan dapat membantu dilema saya ni.
  Sekian, terima kasih.

  • Salam.

   Cukai tanah ada walaupun tanah pajakan negeri. Saya nampak kemungkinan rumah tuan tu masih lagi ‘master title’. Dalam kes master title, pemaju yang kena bayar cukai tersebut. Ini kemungkinan sahaja, mungkin boleh jadi isu lain.

 123. assalamualaikum tuan..sy nak tanya..sy ade buat loan perumahan kerajaan..sy dah byr hampir 5thn..bgmn prosedur utk menjual rumah tersebut kerana sy ingin membeli rumah impian..

  • Salam tuan. Jualan tu macam biasa sahaja. Bila ada pembeli nanti, lawyer akan uruskan bayaran hutang tuan daripada bank pembeli.

 124. Salam Tuan Arif,

  Saya ada terlihat di iklan jual beli rumah.
  Contoh iklan : Harga rumah 500k,
  Zero Down payment. Full loan,
  Free All Legal Fee on SPA & Loan
  Free Stamp Duty on SPA & Loan
  Free MOT

  Adakah ini bermakna pembeli tak perlu keluarkan modal besar untuk permulaan beli rumah tersebut?

  Apa maksud MOT?
  sebab pernah ada penjual bagi pemaju perumahan yang jelaskan nilaikan kos MOT sehingga 25k bagi rumah berharga 650k. Boleh jelaskan sikit.

  Terima kasih

 125. Assalamualaikum tuan Arif, saya dalam proses beli rumah untuk pinjaman kerajaan. Bila lawyer panggil untuk tandatangan SnP, pemaju letakkan syarat/perjanjian tambahan iaitu pembeli tak boleh tuntut pampasan bila projek perumahan lewat siap ikut jadual. Minta pendapat tuan Arif

  • Salam tuan. Oleh kerana saya lebih fokus kepada subsale, mungkin jawapan ni tak tepat. Biasanya projek perumahan ni dikawal bawah akta Pemajuan Perumahan (HDA). Sales & purchase agreement dia seragam. Antara lain, S&P menyebut developer akan dikenakan caj kelewatan jika lambat. Mohon tuan semak sama ada pemaju mempunyai lesen HDA dan juga peguam yang terlibat. Berikut antara terma yang normal untuk schedule H (rumah apartment/condo):

   Time for delivery of vacant possession

   (1) Vacant possession of the said Parcel shall be delivered to the Purchaser in the manner stipulated in clause 27 herein within thirty-six (36) calendar months from the date of this Agreement.

   (2) If the Vendor fails to deliver vacant possession of the said Parcel in the manner stipulated in clause 27 herein within the time stipulated in subclause (1), the Vendor shall be liable to pay to the Purchaser liquidated damages calculated from day to day at the rate of ten per centum (10%) per annum of the purchase price from the expiry date of the delivery of vacant possession in subclause (1) until the date the Purchaser takes vacant possession of the said Parcel. Such liquidated damages shall be paid by the Vendor to the Purchaser immediately upon the date the Purchaser takes vacant possession of the said Parcel.

   (3) For the avoidance of doubt, any cause of action to claim liquidated damages by the Purchaser under this clause shall accrue on the date the Purchaser takes vacant possession of the said Parcel.

   (4) For the purpose of claiming any liquidated damages in the Tribunal of Homebuyer Claims established under section 16B of the Housing Development (Control and Licensing) Act 1966 [Act 118], such claim shall be made not later than twelve months from—

   (a) the date of issuance of the certificate of fitness for occupation for the said Parcel; or

   (b) the expiry date of the defects liability period as set out in clause 30.

 126. assalam tuan,

  ayah saya baru ingin menjual sebuah rumah flat berharga 100k.pembeli baru telah buat loan 3 bulan lepas, tapi ayah saya masih tidak dapat duit dari peguam lagi.saya nak tanya pada tuan,berpa lamakah proses medapat bayaran itu setelah loan telah dibuat?

  • Tuan, fakta masih tak lengkap untuk buat estimation jangka masa. Perlu ada butiran geran rumah:
   1. freehold / leasehold
   2. Master title / geran batal / strata.

 127. Salam Sejahtera Tuan Arif Husain,
  Isteri saya ditawarkan satu kedaiaman Rumah Selangorku berharga RM180k.
  1. Gaji bersih saya RM 2850, gaji bersih isteri RM 2500.
  2. Saya berumur 32 tahun, Isteri berumur 27 tahun.
  3. Pemaju menasihati untuk joint loan kerana faktor gaji isteri saya rendah.
  4. Duit KWSP kami berdua sekitar RM17K latest update Feb.2018
  Wajarkah kami memohon pembiayaan penuh rumah pertama dengan pihak bank? atau sebaliknya?. Mohon nasihat dan pencerahan dari pihak tuan.

  • Salam tuan. Pakej pembiayaan penuh ni ada target market dia iaitu untuk yang tak boleh sediakan deposit belian. Jika tuan berkemampuan untuk buat demikian, tak perlu ambil pembiayaan penuh kerana kadar faedah / keuntungan bank tu adalah tinggi untuk pakej begini.

 128. Hellow tn..saya james dr sibu sarawak..nak tanya..saya&isteri ada beli rumah di sibu sarawak dan telah mula bayar dekat 1tahun lebih…dapat kunci rumah akhir tahun 2016 sampai sekarang…masalah nya sekarang baru hari ini (12.3.2018) lawyer call dan beritahu Gerah/Freehold dah siap dan perlu bayar rm4k lebih…perlukah ada bayaran untuk dapatkan geran tersebut??

  • Hi. Biasanya semasa belian dengan pemaju, geran masih lagi nama pemaju. Bila buat penukaran, ada caj duti setem akan dikenakan. Ianya normal.

 129. Salam Tuan. Saya telah beli sebuah rumah subsale dan saya telah dikenakan penalti lebih kurang 5k sebab lambat proses pembayaran kepada owner rumah walaupun bukan saya yang bersalah dan ianya ketidaadilan bagi pembeli macam saya ini. Saya telah minta pihak lawyer bank untuk membuat kronologi kelewatan perkara tersebut dan ianya masih lagi dalam tindakan. Mohon pendapat tuan apa yang saya perlu lakukan untuk mengelakan membayar penalti tersebut?

 130. Salam, sy nak tanya, saya gov servant, sy ada deal dgn developer utk beli rumah semi D berharga 334K dgn pinjaman loan 350K (jumlah ni adlh termasuk yuran peguam), selepas developer semak kelayakan sy, maka instalment sy adalah rm1790/month selama 30 tahun dgn menggunakan loan gov iaitu 4% interest. Soalan sy, bila sy check guna kalkulator, instalment sy sepatutnya kurang dpd jumlah yg developer inform tp bila sy tanya, developer bgtau jumlah instalment rm1790 tu termasuk insuran, adakah itu bermakna pinjaman sy nnti akan lebih dpd 350K?
  Adakah developer cuba untuk menipu saya..ini adalah pengalaman pertama sy beli rumah..
  Terima kasih atas pertolongan tuan..

  • Salam. Jika RM350k belum termasuk insurance, saya rasa benar amount installment tu akan lebih tinggi setelah dimasukkan insuran.

 131. salam,
  saya nak tanya,dirsbursement telah diselesaikan kepada pihak loan pemilik lama dengan loan bank pemilik lama.tapi proses akhir utk pertukaran hak milik masih belum selesai.. akan tetapi pihak bank sudah telefon menyatakan saya perlu membayar loan dekat bank yang dipinjam tersebut sebab saya sudah mula perlu bayar.akan tetapi saya tidak lagi dapat surat menyatakn bila start saya mula kena bayar dan nombor akaun juga tidak diberikan..setelah saya mendapat panggilan telefon dari bank yang sy dapatkan loan menyatakan sy perlu membayar pinjaman bulanan tetapi no.akaun bank dan surat pon saya tidak dapat dari pihak bank untuk menyatakn sy sudah mula perlu bayar pinjaman dan nombor akaun juga saya minta selepas dapat panggilan dari pihak bank tersebut.perlu ke saya mula membyar pinjaman tersebut sedangkan tiada surat menyatakn bila sy perlu mula buat bayaran.

 132. Assalamualaikum tuan..apa pendapat tentang rumawip ,hrga 300k,highrise, lokasi strategik. saya baru disahkan jawatan dan ingin menggunakan pinjaman skim dibawah lppsa..

  • Saya rasa RUMAWIP ni peluang yang bagus untuk pembeli rumah pertama. Harga yang ditawarkan tu susah nak dapat dalam pasaran biasa. Mungkin kerajaan beri subsidi kos binaan kepada pemaju.

 133. Salam Encik Arif, just a simple question, pembeli sepatutnya dikenakan cukai tanah once selepas sign SPA atau selepas vacant possession?

 134. Assalamualaikum En. Arif.

  Saya ade persoalan. Saya ade membuat belian rumah subsale berstatus leasehold. Setakat ni bank yang saya buat loan sudah membuat bayaran pada bank penjual. Saya juga telah mula membayar ansuran bulanan kepada bank. Dan saya juga telah diminta oleh peguam untuk membuat bayaran kos guaman dan agent fee. Bayaran ini juga saya telah diselesaikan. Menurut agen sekarang ini menunggu pihak bank membuat bayaran kepada penjual. Saya nak tahu, setelah urusan bayaran pihak bank kepada penjual selesai, agen akan menyerahkan kunci rumah pada saya.

  1) Selain dari kunci rumah, ape lagi yang saya akan terima yang menyatakan rumah tu sah milik saya?

  2)Macam mana dengan geran rumah?

  3)pertukaran name keatas cukai pintu dan bil utiliti, sekiranya ada tunggakan bagaimana nak uruskan?

  • Salam.

   1) Bukti pemilikan adalah perjanjian jual beli dan salinan geran

   2) Geran rumah yang original akan dipajak ke bank

   3) Sepatutnya puan terima rumah bebas daripada sebarang tunggakan kecuali cukai pintu / tanah yang mungkin akan dibahagi antara puan dan penjual mengikut bulan. Boleh cek dengan peguam tentang perkara ni.

 135. Assalamualaikum En. Arif, saya merancang untuk beli rumah dari ayah saya. Tapi saya langsung tak tahu apakah 1st step. Adakah saya perlu cari ejen hartanah utk buat nilaian harga rumah dulu atau pergi ke pihak bank dulu?

  • Salam. Oleh kerana dah ada pembeli, puan mungkin tak perlu khidmat ejen hartanah. Langkah seperti berikut:

   1) Berhubung dengan banker dan buat permohonan pinjaman. Banker akan buat semakan nilai hartanah.

   2) Setelah pinjaman lulus, dapatkan khidmat peguam.

Leave a Comment